Loading...

Topli val: umirjeni sosedje Ane Roš

Gostilna v samem centru Kobarida ne ponuja tako kreativnih receptov kot nekateri drugi v tem mestu, zato pa ima dobro pripravljene morske in lokalne jedi ter zanimiv vinski izbor.

V Kobaridu so stvari jasne, Ana Roš v Hiši Franko, eni najboljših restavracij na svetu, je seveda na vrhu tudi v tem mestu. Pred leti je veljala za solidno nasprotnico gostilna Kotlar, ki se je zaradi različnih razlogov utrudila, zdaj so v kraju nekateri drugi favoriti, našemu omizju pa najbolj prija posedeti v Toplem valu v samem središču Kobarida.

Topli val je restavracija hotela Hvala in jedilnica je verjetno tudi zato predimenzionirana ter nekoliko utrujena – ne samo od let, ampak tudi od zajtrkov, ki jih strežejo v njej. Veliko bolj prijetno je tiste tri ali štiri mesece, ko vreme to dopušča, na terasi pred hotelom.

Ponudba jedilnega lista je mešana, pravzaprav celo bolj morska, kot bi nepoučeni jedec pomislil. V zadnjem času so se potrudili in sestavili tudi več kot solidno vinsko karto z lepo ponudbo vin na kozarec in vrste prestižnejših imen, ki jih točijo s sistemom Coravin. Hišni vinar ni iz Brd, kot bi pričakovali, ampak Gordia iz Kolombana, cene vin pa so tako ugodne, da bi pivec najraje ostal v mestu prek noči. Šampanjci so že po 50 evrov, Slapšakova penina brut reserve, s katero smo začeli kosilo, pa kakšne štiri evre za kozarec.

Že sam pozdrav je obetal to, kar smo zapisali zgoraj: bakalar, majhna kepica, ki se rima s kruhom in dvema vrstama istrskega olja Mate. Tudi pri hladnih predjedeh so v prvi vrsti morske, denimo krožnik surovih morskih prebivalcev. Mi smo se odločili drugače (in dobro): ribji karpačo, ki ga določa dnevni ulov, je bil tisti dan sestavljen iz orade na eni in brancina na drugi strani ter malo vasabija vmes. Točno to, kar smo si želeli, osvežitev za 12 evrov.

Karpačo orade in brancina

Konkretnejša je bila variacija solate caprese, v kateri so mocarelo nadomestili z burrato in jo položili na velik mesnat paradižnik ter opremili z olivami in baziliko (12 evrov). Za hladno predjed si lahko sicer v Toplem valu privoščite tudi ostrige ali prekajeno postrv, za prijatelje mesa pa je na voljo pršut iz pršutarne Ščuka v Kobjeglavi.

Paradižnik z burrato, olivami in baziliko

Poglavje juh obsega le juho iz ostrig, ki se je tokrat nismo lotili, ker so našo pozornost med obilico toplih predjedi pritegnili rezanci z lignji. Izvrstna jed, ki bi je lahko pojedli dvakrat, če ne trikrat več. A je nismo, ker je bila pred nami še glavna jed. V hiši so bili jadranski lignji (16 evrov), ki smo jih dali opeči na žaru, priložili so jim še standardni krompir in blitvo.

Rezanci z lignji

Ta čas je bila na mizi že kar ponarodela bela Burja, spet po res ugodni ceni 4,5 evra za kozarec, potem ko smo si ob mesnem finalu zaželeli polno rdeče vino. In smo že skoraj naročili kozarec burgundskega premier cruja Morey Saint Denis iz kleti Davida Dubanda, pa nas je hišni sommelier prehitel in natočil Les Arvelets 2018, še en velik modri pinot, ki ga v Pommardu prideluje Anne-Francoise Gros. Takšnih biserov je na vinski karti še kar nekaj, v Toplem valu namreč ne izključujejo tujih vin, ob cenejših pa imajo tudi nekaj najdražjih slovenskih favoritov, kot je recimo Jakončičeva Carolina select.

Vrnimo se k hrani: rdeči burgundec se je družil z radodarno porcijo lepo zmehčanega jelena (25 evrov), bojda iz bližnjih gozdov, ki ga spremljajo kruhov cmok, sirov štrukelj in brusnična omaka.

Jelen s kruhovim cmokom in sirovim štrukljem

Klasika, kot je klasičnih večina jedi v Toplem valu. Jasno, bitka z Ano Roš in njeno kreativno ali celo abstraktno kuhinjo bi bila vnaprej izgubljena. Po drugi strani pa enostavna kuhinja kakovostnih sestavin ustreza široki množici tako manj zahtevnih turistov kot tistih, ki si želijo enostavno pojesti dobro ribo in za pošteno ceno spiti kakšno dobro vino.

Podobno ne komplicirajo pri sladicah. Tiramisu, panakota, izvrsten limonin sorbet in seveda, kobariški štruklji, preliti s Planikinim maslom. Bili so slastni in konkretni, a treba je reči, da se sicer bogato kosilo na koncu ni izkazalo za pretežko.

Kobariški štruklji

Povzetek

Topli val je bolj morska kot klasična gostilna v centru Kobarida. Na voljo sicer imajo nekaj lokalnih dobrot (postrvi, jelen, pršut, kobariški štruklji), a jim po drugi strani ni težko ponuditi ostrig ali jadranskih lignjev. In to znajo dobro pripraviti. Za hrano pripravite kakih 30 evrov na osebo.

Vinska karta je več kot zanimiva. Ne samo da imajo vse primorske favorite in nekaj vin z drugih slovenskih koncev, imajo tudi nekaj mojstrovin iz tujine ter pol ducata šampanjcev. Cene vin so zelo ugodne.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 3/5

Restavracija Topli val

Trg svobode 1, 5222 Kobarid

Telefon: 05 38 99 300