Loading...

Umrl je Ilija Pejić, kuharski mojster iz Trbiža, ki je rasel v Sloveniji

Poletno kosilo v trbiškem golf klubu je bil eden lepših enodnevnih izletov, ki smo si jih pred korono lahko privoščili. A tako, kot je bilo, ne bo nikoli več – umrl je namreč tamkajšnji kuharski mojster Ilija Pejić.

Ilija Pejić je bil sinonim “svetskega” človeka. Rodil se je v BiH, kot najstnik pa se je z družino priselil v Kranjsko Goro, s katero se je nato vedno čutil povezanega. “Moj DNK je sicer z juga, Kranjska Gora pa je osnova moje kulture, mojega razvoja in odpiranja svetu,” nam je nekoč dejal.

Na Bledu je obiskoval gostinsko šolo, potem delal kot receptor v enem od kranjskogorskih hotelov, nato pa odprl Enko, enega najbolj priljubljenih barov v Kranjski Gori, ki se ga mnogi spomnijo še zdaj. Ne nazadnje je bilo mogoče tam takrat srečati jugoslovanske ase, kot sto bili Dražen Dalipagić, Dražen Petrović in Krešimir Ćosić.

V kuharja se je začel razvijati v Italiji, kamor ga je odvleklo konec osemdesetih let, pozneje pa tudi v Avstraliji in v Španiji, kjer je delal in se učil pri najbolj zvenečih imenih, kot so bratje Roca in Quique Dacosta.

Vedno pa je bil navezan na te konce sveta, Kanalsko dolino, od katere je do Kranjske Gore le lučaj. Sčasoma se je ustalil v restavraciji trbiškega golf kluba, ki ga je prav on rešil pred propadom tako, da je vanj pripeljal investitorja – svojega prijatelja, sicer pa enega najpremožnejših Avstrijcev Huberta Palfingerja.

Z Ilijo se je trbiški golf klub prelevil v pravo uživaško destinacijo, ki je niso obiskovali le tisti, ki radi tolčejo žogice, temveč tudi kulinarični navdušenci.

Ilija Pejić ni nikoli pretiraval z avtorskimi intervencijami na krožniku, niti z množico okusov, ampak je vedno stavil na kakovostne osnovne sestavine, ki jih ni treba z ničemer prekrivati in prikrivati.

Njegovo pretežno morsko kuhinjo so v zadnjih letih opazili tudi kulinarični kritiki, hvalili so ga tako italijanski vodniki kot Michelin in zdelo se je, da je pred njim še dolga kariera.

Žal ne bo tako, danes je namreč odjeknila novica, da Ilije ni več. Navdušenega športnika je na eni od trbiških smučarskih prog izdalo srce.