Loading...

Umrl je Steven Spurrier, legenda vinskega sveta

V 80. letu starosti je umrl eden najvplivnejših vinskih kritikov na svetu, ki je s slovito “pariško sodbo” na vinski zemljevid postavil Kalifornijo, v zadnjih letih pa je hvalil tudi slovenska vina.

“Vinski svet je sinoči izgubil enega svojih največjih vinskih pustolovcev,” je zapisala britanska vinska kritičarka Jancis Robinson ob novici, da je umrl sloviti Steven Spurrier.

Spurrier je v vinski svet svet vstopil kot trgovec z vini, nato je ustanovil prvo zasebno vinsko šolo v Franciji, leta 1976 pa je pozornost svetovne vinske (pa tudi laične) javnosti vzbudil z znamenito “pariško sodbo”, slepo degustacijo vin, na kateri so relativno neznani novinci iz Kalifornije dobili višje ocene kot nekatera najbolj prestižna imena iz Burgundije in Bordeauxa.

“Ljubitelji vina verjetno bolje poznajo ta dogodek kot pa zgodbe iz grške mitologije,” je zapisala Jancis Robinson, “toda Steven je dosegel še veliko več kot le to. Res je, da mu je francoski vinski establišment zaradi tega dogodka za nekaj časa obrnil hrbet, toda njegovo znanje in dober okus sta bila tako očitna, da ju je bilo težko ignorirati.”

Pohvale za slovenska vina

Spurrier je bil med drugim idejni oče največjega vinskega ocenjevanja na svetu, ki ga prireja revija Decanter, dolga leta kot vinski kritik objavljal v vplivnih vinskih publikacijah, v katerih je med drugim pisal tudi o slovenskih vinih.

Leta 2015 se je denimo v njegovem izboru petih vin, ki jih bralcem revije Decanter najbolj priporoča, znašel Leonardo 2009, ki ga iz sušene rebule prideluje Marjan Simčič. Leta 2018 je med tri vina, ki jih najbolj priporoča, uvrstil modro frankinjo 2013 iz kleti Marof na Goričkem. Spurrier je Slovenijo tudi večkrat obiskal, nazadnje leta 2018, ko je v ljubljanski restavraciji Maxim predstavljal in komentiral svoje slovenske vinske favorite.

“Bil sem privilegiran fant in imel sem veliko sreče,” je Spurrier povedal Jancis Robinson v njunem zadnjem telefonskem pogovoru pred nekaj dnevi, “a vse svoje življenje sem imel rad vino, umetnost in krasne ljudi, ki sem jih imel srečo spoznati, morda pa tudi navdihniti.”

Foto: Wikimedia Commons