Loading...

Vila Planinka: večerja pri Batageljevih petih zvezdicah

Lastniki naše največje kraške jame so se pred časom odločili za nakup in prenovo hotela na Jezerskem, ki ob petih zvezdicah vključuje tudi hrano modernih, ne nujno planinskih okusov.

Ko se je naša ekipa odpravila iz Ljubljane, je bilo v prestolnici vročih 37 stopinj Celzija. Ko smo zvečer, tri, morda štiri ure pozneje odhajali z Zgornjega Jezerskega, je bilo 20 stopinj manj.

Če se hočete osvežiti, vam torej ni treba na morje, na Jezerskem se boste brez težav hladili na vrtu prestižnega hotela Vila Planinka. Ob pogledu na delno amputirani slap Čedca ponujajo vrhunsko moderno hrano s skoraj popolno vinsko karto slovenskih in zamejskih vin.

V Planinki ponujajo menije s štirimi, petimi ali sedmimi jedmi, a prav vseh ni mogoče naročiti. Nam so recimo meni s petimi jedmi zaračunali tako, da so tistemu s štirimi dodali polno ceno še ene jedi. Meni, ki naj bi stal 56 evrov, je tako poskočil na 59 evrov za osebo. Matematika, ki zbega, po drugi strani pa menija s sedmimi jedmi (74 evrov) ne strežejo kar tako in ga je treba prej naročiti. Kdaj prej, tega nam ni uspelo izvedeti.

A razburjali se nismo. Pravega prometa na cesti, ob kateri stoji lesena vila oziroma moderni hotel, ni bilo. Vreme je bilo primerno za malicanje, vinska karta pa skoraj popolna, če vemo, da imajo na voljo praktično vsa slovenska in še nekaj zamejskih vin. Škoda le, da v razkošju, ki ga ponujajo, nimajo še kakšnega šampanjca.

Pozdravi iz kuhinje

Tako smo začeli s penečo in zelo suho Sentio iz Erzetičeve kleti (kar osem evrov za kozarec), ki si je podala roko s tremi uvodnimi pozdravi, kamor gre šteti posoljeno in pozeliščeno maslo s fantastičnim domačim kruhom, šilce brodeta s kapesanto ter rulado brancina z medvedjo zaseko in kremo črnega česna. Lepa kombinacija in, treba je reči, ne ravno lokalna.

Sentio smo hitro zamenjali z Jermannovim chardonnayjem Dreams, ki se je na Jezerskem izkazal za razmeroma poceni pijačo. 69 evrov. Vprašanje, ali bo to dišeče vrhunsko vino obdržalo ceno tudi zdaj, ko je moral Jermann prodati posestvo in vinograde multinacionalki Antinori. Toda gremo nazaj v hribe.

Dimljena postrv z jabolkom, pirejem gomoljne zelene in drobtinami rjavega masla

Kot prvo jed menija smo predse dobili dimljeno postrv z drobtinami rjavega masla, kockami jabolka, pirejem gomoljne zelene in gorsko krešo. Osvežilna, čeprav zapletena jed. In to se ni spremenilo niti pri naslednjih jedeh.

Mojstri v kuhinji so bližje avtorskim, kreativnim receptom kot raziskovanju lokalnega. Sirov štrukelj v dašiju jezerskega čaja z lešnikovo kremo, drobljenimi lešniki in vloženimi jurčki – izjemno povezani okusi, daši jezerskega čaja pa se samo sliši oddaljeno. Manj avtorska, manj zapletena je bila zelo koncentrirana in redko kje tako okusna prepeličja juha z vlivanci in prepeličjim jajcem.

Sirov štrukelj v dašiju jezerskega čaja z lešnikovo kremo, drobljenimi lešniki in vloženimi jurčki

Terasa Vile Planinke je bila tistega večera, pa ni bil konec tedna, lepo zapolnjena, še preveč za enega samega natakarja. Glavna jezika sta bila madžarščina in poljščina, ki sta prevladovala tudi na tablicah na bližnjem parkirišču. Slovencev je bilo manj, konec koncev je malicanje v teh krajih povezano tudi z bivanjem v Planinki, ki za dve osebi v isti sobi stane med 270 in 570 evri na noč. Ni poceni. Sploh ni poceni. Morda je ceneje v Planinki nekaj pojesti in potem bivati kje drugje.

Vrnimo se k hrani. Glavna jed je bil sicer mehak, ravno prav opečen kos jelenovega mesa, opremljenega s peso in borovnicami na demi-glace omaki.

Jelen s peso in borovnicami

Morda je bila še največja težava, da so meso postregli v skledi, kar je sicer zelo sodobno, malce po azijsko, je pa v takšni posodi težko rezati divjačino ali konec koncev katero koli sestavino.

V takšni posodi je bolje servirati sladice, povezane s sladoledom, kot se je izkazalo na koncu obeda, ko so v kuhinji povezali sladoled bele čokolade, sladoled jezerskega čaja, sladke marinirane marelice in vetrce. Pravi poletni recept, bi lahko rekli.

Sladoled bele čokolade, sladoled jezerskega čaja, sladke marinirane marelice in vetrci

Povzetek

Moderna mednarodna kuhinja v hotelu, ki ponuja razkošje in mir. Ne ravno lokalne jedi so premišljeno zastavljene, natakar pa vsako natančno opiše. Največ je sestavin s celine, nekaj jih je tudi iz morja.

Vinska karta je široka, imajo mnoga slovenska vina, skoraj 200 etiket, posebej so našteta tudi vina na kozarec, dva ali tri ducate jih je. Malo več primorskih kot štajerskih. Tujih praktično ni.

Ocena 4/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 5/5

Vila Planinka

Zgornje Jezersko 67, 4206 Zgornje Jezersko

Telefon: 04 255 97 50