Loading...

Slovenka dobila “oskarja” na področju kuharskih knjig

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je pretekli konec tedna za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021.

Podelitev nagrad, ki veljajo za oskarje na področju kuharskih knjig, je potekala v mestu Umeå na Švedskem, knjiga Anite Šumer pa si je prvo mesto prislužila v konkurenci kar 1558 knjig iz več kot 200 držav. Anitina tretja knjiga, ki vsebuje vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki, je bila nominirana v kar petih kategorijah.

To je prvič, da je slovenska kuharska knjiga osvojila naziv Best of the Best na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards, nominacija v petih kategorijah pa priča o tem, da je Anita Šumer s sodelavci ustvarila brezčasno kuharico, v kateri bo vsak bralec našel nekaj zase.

Edouard Cointreau, predsednik tekmovanja, je poudaril, da je bila knjiga prepoznana kot najboljša kuharska knjiga leta 2021 ravno zato, ker gre za odlično delo več ustvarjalcev in kot taka blesti tako na vsebinskem kot na umetniškem in oblikovnem področju.

“Anita Šumer postaja svetovno prepoznavna, saj živi za svoje poslanstvo in vizijo. Navdušila je tudi britansko založnico Anne Dolamore iz založbe Grub Street, ki je po mojem mnenju ena največjih poznavalk avtorjev kuharskih knjig na svetu. Knjigo bi priporočil vsem ljubiteljem knjig, strastni peki pa je resnično ne smejo spregledati,” je še dodal Edouard Cointreau.