Loading...

Linija Bagueri superior iz Kleti Brda praznuje 30 let

22. maja bo minilo točno 30 let, odkar je Klet Brda na Ljubljanskem gradu predstavila linijo Bagueri superior.

Ob okrogli obletnici so se v Kleti Brda odločili, da vina Bagueri povežejo z vrhunsko kulinariko. “V letošnjem letu bomo obiskali deset izbranih restavracij doma in po svetu, kjer bodo vrhunski kuharski mojstri z nami delili recepte za jedi, ki se odlično spajajo z vini Bagueri superior. Predstavili bomo preproste jedi, ki jih vsakdo lahko poustvari tudi v domači kuhinji ter si tako pričara vrhunsko kulinarično izkušnjo,” so pojasnili.

Goveji file z račjimi jetri po receptu iz Hiše Torkla se najbolje ujema z merlotom Baugeri.

Za začetek so na spletni strani Kleti Brda že postregli s tremi recepti v kombinaciji z vini Baugeri: v Hiši Torkla iz Kort so k merlotu Baugeri pripravili goveji file z račjimi jetri na popečeni polenti, v gostilni Čubr iz Križa pri Komendi za spajanje s cabernet sauvignonom Bagueri priporočajo dimljeno postrv s peso in kremo peteršilja, v restavraciji Bastia Vecchia iz Castelfranca v italijanski deželi Veneto pa so k merlotu Bagueri pripravili teletino s cvetačnimi cvetovi in vinsko omako.

Bagueri superior, ki letos praznuje 30 let od prve polnitve, obsega šest sortnih vin: sivi pinot, sauvignon, rebulo, chardonnay, merlot in cabernet sauvignon. Ta zrela vina, ki so ime dobila po Silveriju de Baguerju, zorijo v hrastovih sodih in so izrazno izjemno bogata, zato lahko v njih začutite tako osebno noto enologa kot specifike posameznega letnika in rastišča. Gre za vina zares visoke kakovosti. Le 40 hektarov najkakovostnejših vinogradov od skupno skoraj 1000 hektrarov vinogradov, ki jih obdelujejo vinogradniške družine Kleti Brda, izpolnjuje stroge kriterije za pridelavo vin Bagueri superior. V teh skrbno obdelanih vinogradih vinogradniki sledijo najstrožjim smernicam trajnostne pridelave.