Loading...

Birdie: laboratorij dobre hrane v Trnovem

V zadnjem času se v Ljubljani veliko govori o novem lokalu v Trnovskih vratih. Izkazalo se je, da imajo fantje kljub samosvojemu poimenovanju marsikaj pokazati.

Birdie, ki ni gostilna, ampak “foodielab”, in domuje v veliki stavbi ob barjanski vpadnici, je nadaljevanje oziroma nadgradnja zgodbe fantov, ki sta v času korone kot kuhar in sommelier s svojo ponudbo gostovala na domovih po Ljubljani in okolici. Zdaj imata v kuhinji še tretjega in skupaj se bolj kot na pravoverno avtorsko kuhinjo osredotočajo na vrhunske sestavine in dobro vino.

Eksperimentov praktično ne poznajo ali nočejo poznati, bolj jih zanima tradicionalna visoka, a nezapletena kuhinja. Kar navadno zanima tudi gosta, še zlasti če vemo, da za sedem jedi s pripadajočimi prilogami in pozdravčki odštejete znosnih 50 evrov. Lahko pa, če tako želite, naročite tudi posamezne jedi, ki so vse s cenami vred (sliši se samoumevno, a v Sloveniji ni) navedene na tedenskem meniju. Scenosled hrane se namreč menja vsak teden.

Za začetek ponudijo kaj močnega, imajo Alambikova žganja, ali kaj penečega, na kozarec je na voljo tudi soliden šampanjec iz kleti Serge Mathieu. Ob tem mizo hitro opremijo z oljčnim oljem Bosco Monte iz hrvaške Istre, zanimivo pekočo omako Lana, vodo znamke San Pellegrino in neobičajno, a učinkovito kombinacijo krompirjevega čipsa in pršuta.

Čips in pršut

Medtem smo kozarce s šampanjcem že izpraznili in nadaljevali s sijajnim rizlingom Ried Kellerberg iz avstrijske kleti Pichler – Krutzler. Ta je imel nalogo pokriti štiri uvodne jedi, ki so na mizo prispele hkrati: na debelo narezan karpačo ameriške govedine z odvečno rukolo, orjaška burrata z rdečim poprom, zanimive male pite s sirom in res sijajni gratinirani šampinjoni z gorgonzolo.

Karpačo, burrata in pitice s sirom

Sicer se nam je zdelo, da bi lahko na mizo najprej prinesli hladne, nato pa še tople uvodne jedi, a se okusi niso izključevali, prej nasprotno. Vse jedi so v ospredje postavljale sestavino, podprte z rizlingom pa so zelo izstopale od ponudbe, ki v zadnjem času bogati naše tudi najboljše gostilne.

Načelo enostavnosti se je nadaljevalo tudi pri testeninah, klasični karbonari. Jasno, nobene smetane, le rumenjak, pekorino in nekaj parmezana, veliko popra in hrustljava slanina oziroma guanciale. Neverjetno, kako lahko povsem običajna, v naših krajih velikokrat izmaličena jed razveseli gosta. Po drugi strani pa so tovrstni izčiščeni testeninski recepti zvezde celo v najboljših bližnjih italijanskih restavracijah, kot sta “trizvezdični” Le Calandre v Padovi in Da Vittorio v Bergamu.

Karbonara …
… in sporočilo, ki se skriva pod testeninami

Sicer pa ni treba posebej poudarjati, da je Birdie Foodielab po ponudbi veliko bližje restavracijam, kot so Debeluh, Danilo, JB pa tudi Cubo, kot pa Hiši Franko in Hiši Denk, restavraciji Mak ali Grič. Pri mizi enostavno ni velikih razlag, ampak krožniki govorijo sami zase.

Zgovorno je bilo tudi dejstvo, da je prejšnji teden v meniju za 50 evrov kot šesta jed nastopal goveji file z gosjimi jetri, jabolki in rumenjakovo omako. To je za glavno mesto, kjer stane kranjska klobasa tudi več kot 20 evrov, milo rečeno nepričakovano. A dokler traja, velja poskusiti. Smo pa, to moramo priznati, ob finiširanju te jedi že komaj dihali.

Govedina, jabolka, gosja jetra in rumenjakova omaka

H govedini smo popili kozarec ali dva Sutorjeve rdeče zvrsti, v kateri prevladuje merlot in za katero se zdi, da je postaja eno večjih slovenskih rdečih vin.

Sicer imajo v Birdie na vinski karti vsa najboljša slovenska vina in zajetno količino tujih. Ker na meniju velikokrat poudarjajo zorjeno govedino, je v vinskih omarah veliko konkretnih vin iz Toskane in Piemonta (Lodovico, Biserno, Sassicaia, Ornellaia, Gaja), ki pa na žalost že nekaj časa cenovno niso na naši strani. Lažje je bilo z belim portovcem Manoella, ki se je srečal s klasičnim, a rahlim, skoraj puhastim creme bruleejem. Za konec pa, kot na začetku, žganje: nevarna črna robida in nekaj lažji pelinkovec.

Creme brulee

Povzetek

Mladi upi ljubljanskega gostinstva kuhajo moderno in prestižno, a razumljivo kuhinjo solidnih sestavin in prijaznih okusov. Jedilnik zamenjajo vsak teden in očitno bo to držalo, dokler ne skuhajo kakšne res velike uspešnice. Sedem jedi s prilogami in dodatnimi pozdravi stane 50 evrov.

Vinska karta ni široka, je pa izčiščena in zelo učinkovita. Jasno, lahko dobite vina, ki se s cenami dotikajo tisočaka, a tudi za običajne denarnice je najti (predvsem) nekaj slovenskih biserov.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Birdie Foodielab

Cesta v Mestni log 3, 1000 Ljubljana

Telefon: 030 618 625