Loading...

Bistro Lük: tuna, tartufi in japonska govedina na Ptuju

Lahko bi rekli, da ima Ptuj tri gostilne, ki jih je vredno obiskati. Ena od njih je bistro Lük, kjer smo se mudili avgusta, potem ko so nam ga mnogi priporočili, mnogi pa so ga tudi grajali.

Bistro Lük domuje v prenovljeni zgradbi v samem starem jedru starega mesta, ki bo potrebovalo še veliko časa, če se bo hotelo povsem pobrati. A nastavki so, konec koncev je blizu bistroja tudi simpatičen MuziKafe, ki ima enega najlepših, če ne kar najlepše urejen vrt v Sloveniji. Škoda, da ne strežejo hrane, ampak predvsem pijačo, povezano z literaturo v slogu Poezij in vina.

Kakorkoli, v soboto popoldan je bil čas za obisk bistroja, poimenovanega po avtohtoni ptujski čebuli. Ta ima pravzaprav zelo nedoločljivo filozofijo – po eni strani strežejo vrhunska vina in jedi prestižnih sestavin, po drugi strani pa nimajo ne cenika hrane ne cenika pijače. Pa ne samo cenika, tudi menija oziroma seznama jedi ni. Kar je seveda škoda, saj je sama ponudba mestoma vrhunska.

Na kozarec strežejo recimo Medotovo penino (kasneje smo ugotovili, da kozarec stane pet evrov), imajo tudi nekaj štajerskih mehurčkov in Bjano, v hladilnikih pa je najti celo nekaj šampanjcev, ki pa niso na voljo na kozarec. Mi smo se po briških mehurčkih usmerili povsem lokalno, na haloški sauvignon Intro, ki ga prideluje vse uspešnejša družina Brodnjak.

Intro, ki ga v Lüku ocenijo na 35 evrov, je pokril prve hladne predjedi, ki so jih priporočili oziroma napovedali: pršut iz Parme, mocarelo, gorgonzolo in zeliščni sir, ki so se na deski družili s paradižnikom, olivami, grozdjem in suhimi slivami.

Pršut in siri so bili solidni, medtem pa so bile sijajne sočne goveje rezine, bolj roastbeef kot napovedani karpačo, začinjen z gorčičnimi semeni in okrašen z dehidriranim koromačem, maslom, redkvico in drobnjakom.

Pršut, siri in rezine govedine z gorčičnimi semeni

Če dodamo, da je pri Lüku mogoče dobiti tudi škampe in tuno, je jasno, da se zgodba o bistroju z avtohtono, lokalno hrano hitro razblini. Kuhajo in pečejo predvsem s prestižnimi mednarodnimi sestavinami. Kar se je videlo tudi nekaj minut kasneje tudi pri toplih predjedeh.

Krepko in okusno krompirjevo juho odišavijo s tartufi in jo obogatijo z mandlji, ocvrto čebulo in popečenim kruhom. Popečena račja jetra pristanejo na toastih, dodajo jim holandsko omako, mlete arašide, bučni pire in kroglico melone.

pečena račja jetra

Tako juha kot račja jetra sta bili izvrstni jedi, a so bili, težko verjeti, zmagovalci med toplimi predjedmi fuži s tartufi in jurčki. A jasno, pri Lüku ne veste točno, kaj je na dnevnem redu. Tudi juhe najprej ni bilo, potem pa so jo vseeno našli nekje zadaj. Še sreča.

Tople predjedi, povezane z Brodnjakovim vinom so bile nekakšno finale popoldneva, glavne jedi pa so nas do konca prepričale, da bi ob majhnih popravkih v centru Ptuja lahko dobili izjemno restavracijo, če …

… če bi nam znali predstaviti vse možnosti, ali bolje, če bi jih lahko počasi in natančno prebirali in se odločali. Na raznih tablah je marsikaj napisano, izvedeli smo, da imajo govedino wagyu, z Japonske, kot so zatrdili, in jo računajo 40 evrov za 100 gramov, da imajo mesnine iz mnogih koncev tujine, od domačih pa divjačino in lokalno Kokolovo govedino iz Cirkulan. Celo ribe imajo, pa verjetno še kaj, a časa za debate seveda v takih primerih nikoli ni dovolj.

Natočili smo si Koglovo Magno Dominico Ruber (zvrst modrega pinota in širaza) za pet evrov na kozarec in dodali tisto, kar smo si po zapisih na stenah in priporočilih prijaznega natakarja zapomnili: za naš okus skoraj preveč pečeni koščki wagyuja (50 ervov), ki jih pospremijo s čebulo, vasabijem, gobicami, korenjem, bučkami in s kremo pečene cvetače.

Wagyu
Jelenov file

Bolj všečen je bil jelenov file (25 evrov) s korenjem in rdečo peso, svojo vlogo pa je dobro opravila tudi porcija pečenega telečjega plečeta (18 evrov), ki so jo obogatili z rdečo peso, peteršiljevim oljem in kremo pečene cvetače. Zelo bogate so tudi priloge, predvsem božanska ajdova kaša, mešana listnata solata z bučnim oljem in bučnimi semeni, pa pečen krompir in bučke.

Telečje pleče

A na žalost nas je pravo presenečenje čakalo na koncu. Kaj pa sladice, smo prijazno vprašali. Nimamo sladic, so nepopustljivo odgovorili. Prav, gremo pa na čokoladne krogle k Ribiču, smo se odločili.

Povzetek

Malce neobičajen lokal na Ptuju, ki z nekaterimi jedmi obeta, spet z drugimi cilja najvišje, potem pa nekaterih nujnih stvari sploh nimajo. Juhe so, če jih slučajno ne zmanjka, sladic pa, če smo dobro razumeli, nimajo. Če naročite tako hladne kot tople predjedi in glavne jedi, pripravite kakih 50 evrov na osebo. Cene namreč narekujejo predvsem bogate sestavine.

Vinska ponudba je še bolj nedoločljiva kot ponudba jedi. Na voljo je tisto, kar povedo, dovolijo pa tudi, da se gost razgleda po hladilnikih. Imajo nekaj penin in šampanjcev, drugače pa več primorskih kot štajerskih vin in še kakšnega dolenjskega, po zmernih cenah.

Ocena 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 4/5

Bistro Lük

Murkova ulica 5, 2250 Ptuj

Telefon: 0599 22062