Loading...

Prva zlata Decanterjeva nagrada za slovenski refošk

Na najbolj prepoznavnem mednarodnem vinskem ocenjevanju je refošk iz slovenske Istre dobil zlato medaljo.

Refošk je že desetletja sinonim za “deci rdečega” od severa do juga ter zahoda do skrajnega vzhoda Slovenije, sama sorta pa slovi kot ena najbolj starodavnih vinskih sort v naših krajih in je hkrati najbolj pogosta rdeča sorta ter najbolj prodajano vino v Sloveniji. Ime sorte refošk je sestavljenka dveh besed  – “Re” kot kralj in “fošk-fosco” kot temen, torej kralj rdečih vin, kot mu radi rečejo v Istri, čeprav ima domovinsko pravico tudi v Vipavski dolini, v Goriških brdih in seveda na Krasu, kjer pa vino iz sorte refošk imenujejo teran.

Refošk ni več kislica

Če je nekoč veljalo, da je refošk kislo vino, ki ga je potrebno popiti do takrat, ko se v sode ali steklenice natoči nov letnik, je danes vse več pridelovalcev refoška, ki prisegajo na pridelavo odležanih in strukturno bolj močnih ter bogatih vin. In kljub silni popularnosti doma je šele v zadnjih nekaj letih pridobil veljavo tudi v mednarodnem merilu.

Na letošnjem Decanterjevem tekmovanju je refošk letnika 2018, ki so ga pridelali na posestvu Brič in poimenovali Vinagra, dobil zlato medaljo in 96 točk, kar je najvišja ocena za slovenski refošk na mednarodnih ocenjevanjih.

Zanimivo je, da je pravzaprav prvo prestižno nagrado za refošk na Decanterju dobila vinska hiša Veralda iz Brtnonigle. Veraldin refošk Istrian letnika 2015 je namreč na Decanterjevem tekmovanju leta 2016 dobil platinasto medaljo in postal celo najbolje ocenjeno rdeče sortno vino na svetu. Za obe nagradi pa je zaslužen slovenski enolog Uroš Bolčina, ki ob posestvu Brič skrbi za okus in sloves vin iz hiše Santomas iz Šmarij, svetuje pa še nekaj slovenskim in tujim vinarjem.  

Platinasta Veralda 95 točk, zlati Brič 96 točk

“Tisto leto, ko smo z Veraldo dobili platinasto odličje, smo prejeli 95 točk, letos pa z Bričevim refoškom 96. Zanimivo je tudi to, da je isto vino, torej refošk Vinagra, pred nekaj leti na Decanterju že dobil bronasto medaljo. Samo odležati je moral še nekaj let, da se je sestavil skupaj še za zlato medaljo. Seveda pa je pomemben tudi terroir, Brič je super lega, ker je na visoki nadmorski višini,” pravi Uroš Bolčina, Koprčan, sicer po rodu iz Vipavske doline, ki je v Istro prišel kot “leteči” enolog leta 2018.

Vinagra je plod njegove prve trgatve na Briču, ki slovi kot eno največjih in najlepših posestev v slovenskem delu Istre. Kot je povedal Ivan Šišić, vodja Bričeve ekipe, se cena zlatega nagrajenca, ki se trenutno giblje okrog 15 evrov, ne bo dvignila, ampak bodo nagrado raje izkoristili za širjenje prepoznavnosti njihove blagovne znamke.

Foto: arhiv kleti Brič