Loading...

Od Simčiča in Movie do Sassicaie: velika vinska pokušina v Stožicah

V ponedeljek so VIP-prostori ljubljanskega stadiona Stožice gostili prvi eVino portfolio tasting, na katerem se je gostincem predstavila vrsta slovenskih in tujih vinarjev ter proizvajalcev žganih pijač.

S številnimi slovenskimi in tujimi vinarji ter proizvajalci destilatov smo združili moči in pripravili dogodek pomemben za “post-covidno” oživitev slovenske gostinske dejavnosti, so v eVinu pojasnili odločitev za veliko degustacijo v Stožicah, namenjeno predvsem gostincem in njihovim timom. Kot so poudarili, tovrstni dogodki nedvomno pripomorejo k dvigu poznavanja vin, s tem pa boljši vinski ponudbi v gostinskih lokalih.

Povabilu se je odzvala vrsta slovenskih vinarjev in destilarn ter številni tuji gosti. Na voljo so bila vina iz Francije, Italija, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Avstralije in Nove Zelandije. Prav tako so predstavili vrhunske vermute Cocchi iz Italije in La Qintiniye iz Francije, rum Dictador in številne mednarodno priznane džine iz premium segmenta – Nordes, Martin Miller’s, G’vine in Gunpowder. Manjkal ni niti eden najbolj poznanih konjakov Tesseron.

Svetozar Raspopović – Pope iz gostilne As z Gašperjem Čarmanom, direktorjem podjetja eVino

Festival je obiskala vrsta znanih obrazov slovenske kulinarične scene, Tomaž Kavčič je skupaj s hčerko Saro predstavljal džin Monologue, predstavila se je tudi družina Brodnjak s svojim sauvignonom Intro, ki ga pridelujejo pod blagovno znamko Familija. Kot vedno so največje zanimanje požele šampanjske hiše Pol Roger, Serge Mathieu in Delamotte ter slovenski mednarodno uveljavljeni vinarji, kot so Marjan Simčič, Primož Lavrenčič s posestva Burja, vina Gašper in MalVal mladega Lana Kristančiča iz vinske hiše Movia.

Andreja Kovačič iz Hiše Torkla, Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono in Primož Lavrenčič s posestva Burja

Eden osrednjih delov dogodka je bila stojnica z “velikimi vini”, kjer so imeli obiskovalci priložnost poizkusiti nekaj najbolj prestižnih imen svetovne vinske scen, denimo kultna Lodovico iz kleti Tenuta di Biserno in Sassicaio iz kleti Tenuta San Guido.

“Z današnjim dogodkom smo pokazali izjemen pomen tovrstnih srečanj, kjer lahko na enem mestu ponudimo gostinskemu segmentu informacije in produkte, ki bodo poskrbeli, da bodo na koncu dneva najbolj zadovoljni njihovi gosti,” je ob dogodku dejal Gašper Čarman, direktor eVina in eden najbolj priznanih slovenskih vinskih strokovnjakov.