Loading...

Gostilna Krpan: najboljša ribja juha v Ljubljani

V Ljubljani boste težko našli gostilno, ki ponuja boljšo morsko hrano kot Krpan na Kodeljevem.

Morda se sliši čudno, a gostilna Krpan na Kodeljevem v Ljubljani je ribja restavracija z največjim potencialom pri nas. Toda: da bi veterani ljubljanske gostinske scene prišli do titul, ki so jih skozi zgodovino počasi izgubljali, bodo morali postoriti nekaj pomembnih stvari.

Recimo spremeniti ali ugasniti svojo spletno stran, na kateri najprej udarita na plano čestitka za 8. marec in jedilni list v italijanskem jeziku za novoletno zabavo 2019. Samo to? Ne. Čas je, da pospravijo enega najlepših vrtov v Ljubljani ali vsaj umaknejo plinske grelnike, ki julija na vrtu nimajo prave funkcije. Če bi popravili še vinsko karto, bi bila Krpan med najboljšimi gostilnami pri nas.

Pred kakšnim tednom ali dvema smo brez večjih pričakovanj sedli na vrt, ki je bil tudi na poletni večer prijetno hladen, in bili smo presenečeni. Tudi zato, ker se je izkazalo, da je naši vedno skeptični ekipi pridruženi član že nekaj časa razlagal, da nikjer v Ljubljani ne morete jesti tako dobre morske hrane.

Celo v Cubu, kjer večerja najelitnejša in najbogatejša ljubljanska publika, niti v Sushimami, čeprav tam režejo tuno z najbolj ostrimi azijskimi noži. Na Krpanovem hladnem vrtu, v miru, ki ga včasih prereže dolenjski vlak, ne strežejo nič posebnega, a ribja klasika po okusu ne zaostaja za najboljšo jadransko ponudbo.

Pozdrav iz kuhinje: bakalar in škampov namaz

Za lažji začetek smo natočili Čargovo penino Donna Regina, ki je podprla namaza iz škampov in bakalarja. Korektno in konkretno. Nato smo naročili nekaj hladnih predjedi – obilno in okusno solato rakovice, pa sicer izvrsten karpačo brancina, ki so ga brez razloga povezali s preveč rukole. Šla bi nekoliko večja porcija ribe, istrsko olje, ki je na mizi, in kako zrno soli.

Brancinov karpačo

V hladni trilogiji gre posebej izpostaviti solato hobotnice, ki ji primešajo še topel kuhan krompir in drobne češnjeve paradižnike. Nežni, a učinkoviti okusi, ki jih ne srečamo pogosto. Hobotnica v solati je podobno kot kalamari postala generična jed za vse okuse. V Krpanu, kjer so tisti vroči popoldan ponujali tudi ostrige in inčune, pa ni tako.

Hobotnica v solati

Vinska karta na Kodeljevem ni ravno natančna, lahko pa rečemo, da ob nekaj šampanjcih in kakšni penini kraljujejo prestižna vina Marjana Simčiča. Najti je še nekaj vinarjev iz Brd, še posebej je aktiven Mavrič, in iz Vipavske doline, kjer je na prvem mestu Batič.

Naša ekspedicija se je vsaj v začetku odločila za Zanutov sauvignon, ki je po hladnih ribjih jedeh sodeloval tudi pri ribji juhi, ki naj jo posebej pohvalimo. Gotovo je najboljša v mestu, a lahko bi rekli še več. Osnova je skuhana iz škarpene in škampov, v juho nato dodajo meso škarpene, paradižnik, korenje in riž. Neponovljivo.

Ribja juha

Če se popoldne pri Krpanu prevesi v večer, se gostu lahko zgodi, da spije kak kozarček preveč. Še sreča, da je Ljubljana mesto poceni taksi služb. Govorimo o Mavričevem tokaju, ki je imel težko nalogo podpreti dobrega četrt kilograma romba na osebo, ki so nam ga odrezali od velike morske pošasti.

Romba spečejo tako, da je ob robovih rahlo hrustljav, za pravi jadranski okus pa skrbi kombinacija blitve in krompirja. Malce presenetljivo je na krožniku tudi konkretna porcija pravega treviškega radiča, pa tudi nekaj dišav in zelišč.

Romb, blitva s krompirjem in popečen treviški radič

Sladice. Izredno sladko orehova rulada, ki bi jo lahko ponovili, osvežilni breskov zavitek in domač tiramisu so bili izbrani tisti večer, ob tem pa kolikor hočete žganja. Morate poskusiti Erzetičevo grapo in travarico iz okolice Trogirja, smo slišali in si očistili prehranjevalne poti z dišečo, bogato alkoholno kapljico.

Povzetek

Ribja restavracija ob železniški progi, ki pelje na Dolenjsko, se trudi s skoraj izključno morsko ponudbo. Kadar so v formi, ni dvoma, so najboljši. Ob našem obisku je bila vsa hrana, od rakovice na začetku do rulade na koncu, izjemna. Če boste jedli v štirih etapah, kot smo mi, pripravite kakšnih 45 ali 50 evrov na osebo.

Vinska karta je zgolj skica tistega, kar lahko dobite v hladilnikih. Škoda, da ni bolj natančna, je pa dejstvo, da imajo največ vin s Primorskega – iz Brd in Vipavske doline. Batič, Mavrič in Marjan Simčič.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 4/5

Gostilna Krpan

Ob Ljubljanici 24, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 521 12 20