Loading...

Gostilna Lovski dom: bograč in paprikaš pod Vinariumom

Gostilna s prekmurskimi dobrotami in divjačino vabi jedce v kraj z goricami in visokim stolpom.

Simpatično dvorišče pred lendavsko gostilno Lovski dom, ki je to le po imenu, nadzira velik in debel, že skoraj zavaljen tigrast mačkon, za katerega smo pozneje izvedeli, da mu rečejo Sivko. Progasta domača žival ne more skriti dejstva, da je gostilniški maček in da se mu dobro godi v menda najboljši gostilni v Lendavi, v kraju, ki se je širši Sloveniji očitno prikupil z visokim stolpom s pogledom na štiri države. Na stolp se velja povzpeti, če drugega ne zato, da vidite Lendavske gorice iz zraka, in če vas noge v takšne višave ne nosijo, vas do vrha in nazaj zapelje tudi priročno dvigalo.

Preberite še: Najboljše gostilne Štajerske in Prekmurja

Nas je v kraje na skrajnem severovzhodu vodila želja, da bi pokusili od nekdaj nam ljubo enostavno, okusno in učinkovito prekmursko hrano. Še posebno v časih, ko se je v Selu menda za vedno zaprla ena najboljših prekmurskih gostiln. Kakor koli, v Lovskem domu ponujajo bolj ali manj tradicionalno hrano s prekmurskih koncev, ne marajo pa ne vinske karte ne jedilnega lista, kar zelo otežuje pregled ponujenega. Tako ni druge možnosti, kot da gospodarica v vlogi natakarice na izust narekuje dobrote, ki jih je mogoče naročiti. Jasno, s tem se izgubi del ponudbe, prav tako pa ni mogoče povsem natančno ugotoviti, koliko bo cela reč goste stala, to razkrije šele račun na koncu.

Za start priporočijo bograč (10 evrov), za katerega se je izkazalo, da ni samo izvrsten, ampak tudi kar konkreten. Tako velik, da si ga je naše omizje večkrat razdelilo po krožnikih. Še pred tem so nam prinesli pozdravček iz kuhinje, popečen kruh z zaseko, česnom, hrenom in paradižnikom, ki pa mu ni uspelo nadomestiti učinkov hladnih mesnin, ki bi jih v Prekmurju pričakovali: hladnih predjedi ne ponujajo, ker ni časa in je kuhinja premajhna. Škoda.

Imajo pa namesto vinske karte nekaj vin, ki jih na hitro naštejejo, recimo več kot soliden renski rizling, ki ga prideluje ekipa vinarjev, združenih v skupino Lendwines. Tudi drugače je v Lovskem domu na voljo prekmurska oziroma kar lendavska kapljica: Krampač, Cuk, Jelenc …

Bograč v kotličku

Če se za trenutek vrnemo k bograču, je treba reči, da gosto in okusno, ne preveč pikantno jed postrežejo v klasičnem kotličku, zraven pa ponudijo prijazen in nasiten domači kruh. Po bograču smo želeli pokusiti čim več čim bolj lokalnih receptov in gospodarica nam je ustregla.

Za začetek, kot tople predjedi, smo si privoščili piščančji paprikaš in cigansko pečenko, ob katerih so kot priloga (lahko bi bili tudi samostojna jed) nastopali zabeljeni trganci s špinačo in krompirjevi žganci oziroma dödöli, ki so jim primaknili še čebulni zavitek.

Piščančji paprikaš, ciganska pečenka, dödöli, trganci s špinačo in solata, zabeljena z bučnim oljem

Cigansko pečenko ali paprikaš z orjaškimi prilogami dobite za zmernih 12 evrov, vsake od jedi je dovolj tudi za lačnega jedca. Mi pa naše misije še nismo končali, zanimala nas je namreč še divjačina, ki jo je omenjala šefinja.

V kuhinji niti v enem trenutku niso razočarali, bolj noro se je zdelo v jedilnicah, kjer bi morali simpatičnim družinam iz notranjosti naše dežele odsvetovati igre z žogami. V malce kaotičnem sobotnem vzdušju smo si privoščili kozarec rdeče kapljice. Hadikova kri, ki jo v Lendavskih goricah prideluje Hiša vin Cuk, je presenetljivo pitna rdeča zvrst, ki je kar stekla po grlu. Vino se je srečalo z najbolj pričakovanim delom kosila, z divjačino.

Fazan in ajdovi štruklji

Mehke fazanove prsi se bratijo z ajdovimi štruklji, jabolki in ocvirki, znaten kos dušenega divjega prašička na drugi strani se sreča s skutnimi cmoki, v gosti omaki so lisičke, redkvice, kostanj … Izjemno. Tudi zaradi divjačine se je splačalo voziti v te kraje, če pa vam ta ne diši, ocvrejo tudi piščanca. Seveda nekoliko po svoje, po prekmursko, z bučnimi semeni v skorjici.

Divji prašič s skutnimi cmoki

Kaj pa sladice? Ponudili so tri in naš trio, ki se je tisto popoldne iz Štajerske pripeljal v Lendavo, se je odločil pokusiti vse. Gibanico, ki nima certifikata in zato ni prekmurska, a jo je od certificirane težko ločiti, hišno variacijo gibanice z bučnimi semeni in gozdnimi sadeži, ob gibanicah pa še zelo sladko čokoladno tortico z makom, maskarponejem in gozdnimi sadeži. Če imate možnost prespati kje blizu, pa se spodobi pokusiti še kak liker, ponujali so medenega.

“Gibanica” z gozdnimi sadeži in bučnimi semeni

Povzetek

Gostilna Lovski dom ponuja originalne prekmurske jedi in od znanih receptov za bograč, paprikaš, ciganski zrezek ali gibanico le malo odstopa. Jedilnik ni dolg, zato pa kuhinja pri prav vsaki jedi delo opravi odlično. Za kakih 25 evrov na osebo se boste pošteno najedli.

Vinska ponudba favorizira domača ali kar krajevna vina s slikovitih gričkov, ki se vzpenjajo nad Lendavo (Lendwines, Cuk …). Podobno kot pri jedilniku je treba tudi pri vinski karti reči, da ne obstaja oziroma ni zapisana, kar je gotovo škoda za gostilno, ki bi ob manjših popravkih lahko sodila med najboljše tri v Prekmurju.

Ocena 3,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 2/5

Ambient: 3/5

Gostilna Lovski dom

Lendavske Gorice 238a, 9220 Lendava

Telefon: 02 575 14 50