Loading...

Faladur: še eno prijetno vipavsko presenečenje

Kar navadili smo se, da se v Vipavski dolini vsako leto rodi nova zanimiva gostilna. Očitno je v spektru, ki ga tvori vipavska kulinarika, ostalo še nekaj prostora. Tudi za izvrstno vinoteko.

Faladur je na novi lokaciji, v starem jedru Vipave, šele nekaj mesecev. Pred tem so bili v Ajdovščini, kjer so točili predvsem vipavska vina in ponujali nekaj lokalnih jedi. Tako goveji kot ribji karpačo sta bila učinkovita spremljevalca vinske ponudbe, a sta bila tako lokal kot dvorišče premajhna za kaj več.

V Vipavi, kamor so se preselili v hišo nedaleč stran od Podfarovža in izvirov Vipave, se je to korenito spremenilo. Dvorišče ali vrt, če hočete, je prijaznejši, med kosilom si lahko ogledujete sosedove pse in mačke, notranjost lokala je prijetno in moderno urejena.

Pojdimo k vinski karti, ki je pri Faladurju verjetno pomembnejši del ponudbe kot pri konkurenci. Poenostavljeno: imajo praktično vsa lokalna vipavska vina in še nekaj drugih slovenskih vinskih teritorijev, od tuje kapljice pa so v hladilnike vtaknili še nekaj šampanjcev. Ponudbo hrane so konkretno nadgradili, ponujajo tudi degustacijske menije petih jedi po zmerni ceni 40 evrov.

Iz kuhinje so pozdravili s kepico skute in rezino pršuta, ki smo ju podprli z dvema lokalnima peninama, Štokljevo pinelo brut in Castro rosé iz biodinamične kleti Guerila. Medtem smo listali jedilnik, na katerem so skoraj izključno lokalni recepti in lokalne sestavine: na krožnikih so mesnine, jota, frtalja, siri, štruklji, njoki, polenta …

Počutili smo se dovolj lačne, da smo preskočili degustacijo in si scenosled sestavili kar sami. Že na začetku je na mizo prišla najbolj fotogenična jed popoldneva, izbor mesnin, sirov in vložnin, ki smo jim dodali še veliko buratto oziroma burjato (12 evrov) z bližnjega Sinjega vrha.

Izbor hladnih predjedi in burjata s Sinjega vrha

V izboru hladnih predjedi za 30 evrov so se družili pašteta kuhanega pršuta ter Erjavčeva guanciale in pršut krškopoljca, Slejkovi pa so navdušili z mocarelo. Nunči iz Renč je prispeval kozji sir, Orel ovčjega, salama Erika Bačarja ni smela manjkati, sire in mesnine pa so blažili orehi, vložen česen, kimči, paprika in maslo s čemažem.

Pogled na hladne jedi z vrha je priložen, okusi Vipavske doline pa bi bili težko bolj natančno izbrani kot na teh ploščah, ki lahko zadovoljijo tri ali štiri osebe, odvisno od sodelovanja domačega kruha s Kantejevim oljčnim oljem.

Penini, ki nista bili ravno pretresljivi, je medtem v kozarcih zamenjal veliko bolj zanimiv chardonnay Obelunec iz kleti Hedele v Gočah, nato pa smo, ker je Faladur toliko kot gostilna tudi vinoteka, nadaljevali z vitovsko Pietra 2019 in Mlečnikovim tokajem 2015.

Razmeroma zahtevni vini sta imeli neverjetno spremljavo. Res veliko porcijo jote z repo, krompirjem, ocvirki in klobaso, ki jo za šest evrov dobite v tej vipavski postojanki in je ena najboljših pri nas. V isti kategoriji, le nekaj manjša in manj nasitna, je klasična frtalja z zelišči in kremnim sirom.

Jota
Frtalja z zelišči

Nato so na mizo prispeli še sijajni pljukanci, domače testenine s hrustljavo prepraženo klobaso, šparglji in omako belih špargljev (12 evrov), ki so tvorili tandem s chardonnayem The Last Waltz iz kleti Fedora, še bolj pa je navdušil modri pinot najvišjega ranga iz kleti Tilia, ki se je rodil leta 2015, da bi ga maja 2022 pili ob klasičnem rozbifu s porom, šparglji in krompirjem.

Pljukanci s šparglji in klobaso
Rozbif, por, šparglji in pečen krompir

Kar malce smo se precenili pri naročilih, a brez sladice res nismo mogli končati poznega kosila. Še posebej, ker se je šef pohvalil, da imajo med sladkimi kapljicami pikolit iz kleti Žorž – vino, ki ni samo zelo sladko, ampak ima tudi nekaj karakterja. In ni se motil. Ob vseh mogočih vinih, ki smo jih pili tisti konec tedna, bi ga gotovo ob Hedelejevem Obeluncu zagotovo uvrstili na stopničke.

K Žoržu smo dobili prav posebno kremno rezino oziroma hišno variacijo millefoglie z jajčno kremo, kremo s smetano in skuto ter jagodami.

Hišna kremna rezina z jagodami

Na koncu pravzaprav priporočajo žganice enega samega pridelovalca, iz Majerije na drugi strani avtoceste. Dobro, dajmo še en pelinkovec, smo se strinjali potem, ko smo pokusili zanimivo serijo domačih vin in več kot zgledno četo jedi sledljivih sestavin.

Povzetek

Nova vipavska postojanka, ki ponuja zapovedano domače jedi. Pa naj gre za sire in mesnine okoliških kmetov, izjemne joto, frtaljo ali testenine.

Jasno, Faladur je najprej vinoteka in v tem smislu gre razumeti tudi kosilo v njihovi gostilni. Na kozarec je na voljo širok spekter vipavskih in širše primorskih vin, za nergače pa iz tujine vsaj kak šampanjec.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 5/5

Ambient: 4/5

Gostilna in vinoteka Faladur

Ulica Ivana Ščeka 6, 5271 Vipava

Telefon: 040 232 987