Loading...

Italija želi zaščititi espresso

Italijani so že drugič v zadnjih dveh letih Unescu predlagali, da espresso postane del svetovne kulturne dediščine.

Konec januarja je italijansko ministrstvo za kmetijstvo ponovno nagovorilo Unescove birokrate, naj na seznam zaščitenih kulinaričnih specialitet posebnega pomena vključijo tudi espresso.

“V Italiji je kava veliko več kot običajen napitek. Pri espressu gre za tradicionalni socialni in kulturni ritual pitja kave. Skodelica espressa predstavlja identiteto Italije od Neaplja do Benetk in Trsta prek Rima in Milana,” so sporočili z italijanskega ministrstva za kmetijstvo.

Zanimivo je, da so podoben apel na uradnike poslali tudi predstavniki dežele Kampanje, ki so si zaželeli, da espresso postane zaščitni znak kulinarične kulture njihove dežele. Zdaj so, kot pišejo italijanski mediji, predlagatelji iz Kampanje in italijanske vlade vlogo združili in verjamejo, da jim bo uspelo na prestižni seznam spraviti še espresso.

Italija ima sicer na seznamu Unescove kulturne dediščine že neapeljsko pico, sicilijanske marionete na žicah, mediteransko prehrano, lani pa so na seznam uvrstili še lov na tartufe.

Foto: Unsplash