Loading...

V Brdih že trgajo

Redno trgatev 2022 v Kleti Brda uradno začenjajo v prihodnjem tednu, danes pa so že začeli trgati za osnovno vino za penine.

Letos je zaradi vročega in sušnega poletja trgatev v Brdih zgodnejša. Običajno so z redno trgatvijo začenjali v začetku septembra, letos pa zadnji teden avgusta. Temu so botrovale letošnje ekstremne vremenske razmere. Suhi pomladi je sledilo suho in vroče poletje in čeprav je trta relativno odporna na sušo, so jo te ekstremne razmere prizadele.

V tako skrajnih razmerah se še posebej izkaže pomen trajnostne pridelave in pravih vinogradniških leg, poudarjajo v Kleti Brda. Trajnostno obdelani vinogradi na pravih vinogradniških legah, kjer je bila priprava zemlje temeljita z zadostno količino organske snovi in primerno oskrbovani, so veliko bolje prenašali stres zaradi suše in bodo utrpeli manj izpada ter dali grozdje višje kakovosti.

“Pred nami je trgatev, kot je še nismo videli,” so sporočili. Pričakujejo količinsko bistveno manjši letnik. Družinski vinogradniki Kleti Brda bodo v klet predvidoma pripeljali dobrih 4000 ton grozdja, kar je dobra polovica količinsko normalnega letnika. Kakovost letnika 2022 je obetavna, vse pa je še odvisno od vremena med samo trgatvijo. Letošnje odkupne cene bodo za četrtino višje.

Foto: Marijan Močivnik