Loading...

Konoba Nono: konoba, ki je postala izvrstna restavracija

Počasi se poslavljajo šparglji in prihaja poletje. V eni najboljših konob v hrvaški Istri so pripravljeni. Tudi na naše goste, ki počasi postajajo del istrskega vsakdana.

Ko smo se pred časom prvič mudili pri Nonu, v konobi v predmestju Umaga, je bila ponudba veliko preprostejša kot prejšnji teden, ko so se počasi poslavljali šparglji, napovedovali pa so morsko žabo in jastoga. Na jedilnem listu v zadnjem času malce prenovljene gostilne je sicer še veliko sestavin zelene Istre, a se vidi, da so se korenito spremenili in se usmerili v najboljše, kar ponuja Jadransko morje.

In Nonu gre, vsaj po našem obisku sodeč in po obisku našega prišepetovalca, ki konce tedna rad preživlja v okolici Umaga, na bolje, čeprav bi jih marsikdo oštel, da so se usmerili k okusu petičnejših gostov.

Je pa tudi vpliv toplejših mesecev na jedilni list očiten. Gotovo se gostje na toplem vrtu ozirajo za lažjo hrano, medtem ko ročno rezan istrski pršut, salame in bobiči pridejo pozimi, skupaj s prestižnimi belimi tartufi, seveda.

In slovenski gostje, ti pri Nonu prevladujejo, gotovo razumejo filozofijo klasične, a tudi pri ponudbi korenito prenovljene istrske konobe, z velikim igriščem za otroke, ki naj razbremeni omizja, ki se šibijo od dobrot.

Naj omenimo še nekaj. Kljub nekaterim spremembam se Nono ne želi uvrščati med zasoljene restavracije, kot so nekatere v Rovinju, in kljub kakovostnim vsebinam se pri cenah držijo kolikor toliko nazaj, še posebno če pazite pri vinski kapljici. Predvsem pri penečih vinih, med katerimi imajo na voljo pol ducata dragih šampanjcev, a na srečo tudi nekaj hrvaških mehurčkov, recimo kozarec izjemnega Coronicinega CO Due (4,5 evra), ki se lahko meri z najboljšimi slovenskimi peninami.

Podlaga za pitje istrskega penečega vina sta dva namaza, špargljev in paradižnikov, ki ju spremljajo grisini in serija odličnih, praktično sosedovih oljčnih olj.

Tako kot večina gostov se nismo zapodili v mesnine, ampak nas je najprej zanimala četa hladnih morskih predjedi za kakšnih 25 evrov: hobotnica v solati, kepica bakalarja in kepica ribje paštete, trilje v šavorju, inčuni in kozice, zraven pa še velika porcija očiščene rakovice, ki ji priložijo omako iz drobovine. To nekateri ljubijo, mnogi pa zaradi specifičnega okusa in vonja zavračajo. Med slednjimi je menda tudi šef konobe. Jedi opremijo z limonami, ob strani pa je bel in mehak istrski kruh, ki lahko nevarno nasiti jedca.

Rakovica v solati in izbor hladnih morskih predjedi

Še kakšnih 14 dni bodo šparglji, so nas obvestili in povsem jasno je bilo, da bomo del večera posvetili uživanju istrskih zelenih biserov, ki smo jih pospremili s solidno Benvenutijevo bogato malvazijo Anno Domini, ocenjeno na 40 evrov.

Najprej so šparglji prišli v gosti juhi z majhnimi koščki špargljev, potem na pljukancih v družbi škampov (16 evrov), tretjič v bogati solati z jajcem in popečenim pršutom (osem evrov). Ni kaj reči, pri Nonu imajo občutek za te stvari in iz sezonskih sestavin iztisnejo najboljše.

Pljukanci s šparglji in škampi

Ob glavni jedi se je na mizi pojavil Meneghetti White, bogata zvrst chardonnayja in belega pinota s trenutno najprestižnejšega posestva v Istri. Za kakšnih 45 evrov smo pili vino, ki se je neverjetno ujemalo z morsko žabo, po hrvaško grdobino oziroma seeteufel po nemško.

Ribo iz družine morskih spak pripravijo na tri načine, pečeno s kaprami in čebulo, na žaru in ocvrto, nato pa na krožniku iz vseh treh različic sestavijo simpatično ribo (25 evrov). Na koncu se preprosto ni mogoče odločiti, kateri način priprave je boljši.

Morska žaba na tri načine

Pri sladicah imajo v kuhinji šest ali sedem razmeroma običajnih receptov, presenetijo predvsem z obilno hišno torto nono s figami (pet evrov) in semifredom z lešniki in mandlji, ki ga polijejo s sladko karamelo (štiri evre). Lahko bi rekli, da so sladice pravzaprav namenjene otrokom, če se slučajno vrnejo s pripravnega otroškega igrišča za hišo.

Hišna figova tortica

Za konec, če še lahko kaj spravite vase, imajo kar nekaj vrst domačega žganja. Pokusili smo zeliščno Erbo Luigio in bisko – po naše belo omelo. Učinkovito!

Povzetek

Istrska konoba, ki se počasi in uspešno spreminja v zanimivo restavracijo. Na voljo je še vedno večina uspešnic, povezanih z istrskim pršutom, boškarinom, oljčnim oljem in tartufi, a vsaj poleti v ospredje prihajajo jadranske ribe z vso dodatno opremo.

Vinska ponudba je povezana z najboljšimi istrskimi, redko tudi hrvaškimi vini. Na vinskem listu kraljuje malvazija, le nekaj je šampanjcev, od naših pa le Movia.

Ocena 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Konoba Nono

Umaška 35, Petrovija, 52470 Umag

Telefon: +385 52 740 160