Loading...

Začela se je sezona najlepše zimske solate

Goriški radič, znan tudi tudi kot goriška vrtnica, solkanski radič oziroma sukenski regut, je ena najbolj znanih slovenskih specialitet.

Te dni se je začela letošnja sezona goriškega radiča, ki mu gostilne v Novi Gorici in okolici vsako leto posvetijo prav posebno pozornost. Tudi letos, ko so v Bistroju Marjo Šeše, Ošteriji Branik, Gostilni pri Hrastu, Gostilni Štirna, Ošteriji Žogica in Gostilni Winkler pripravili mesec kuhinje z goriškim radičem, ki bodo trajal vse do 20. februarja.

V vsaki od omenjenih prehranjevalnih inštitucij so pripravili nekaj jedi iz znamenite rdeče rože. V Ošteriji Žogica ponujajo “regut ku če bet” oziroma goriški radič, zabeljen s kuhanim krompirjem, fižolom, česnom, ocvirki in poširanim jajcem ter regutove njoke po solkansko (njoki, polnjeni s solkanskim regutom in skuto na sirovi kremi, prekriti z lardom). V gostilni Winkler na Lokvah so na jedilniku črno-beli bleki z goriškim radičem, v bistroju Marjo Šeše v Solkanu polnjen sukenski polpet (goveje mleto meso, masa iz krodegina, ohrovt, sukenski regut, jajce), v gostilni Pri hrastu v Novi Gorici rdeča postrv na mehki polenti in radičevi kremi s tartufi ter rdečimi ikrami, v gostilni Štirna pa štruklji napolnjeni s skuto in radičem v omaki iz terana in kraškega pršuta ter solata iz radiča, krompirja, jajca, ocvirkov in fižola.

Največ jedi iz radiča so pripravili v Ošteriji Branik. Tam bodo goste razvajali z jelenovim karpačom na goriškem radiču s popečenimi pinjolami, krompirjevo kremno juho z radičem in žlikrofi, polnozrnato rižoto z gamberi in goriškim radičem, nadevanimi ravioli z mladim sirom v omaki goriškega radiča in domačo panceto, filejem svinjske ribice z radičevim štrukljem in celo sladice, kot sta sladoledna pravljica z goriško rožo ter vaniljeva sestavljenka z radičem in pijanimi rozinami.