Loading...

V Istri so odprli muzej tartufov

Istra, ob Perigordu v Franciji in Albi v Italiji najbolj opevana tartufarska dežela na svetu, je pred kratkim dobila prvi muzej, posvečen tartufom.

Po zgodovinskih virih začetki organiziranega lova na tartufe v Istri segajo v leto 1966, letos pa so v vasici Paladini blizu Buzeta odprli prvi muzej, posvečen tej prestižni poslastici.

Muzej je v hiši družine Karlić, ki se že od šestdesetih naprej ukvarja z lovom in trgovino s tartufi. Dedek Ivana Karlića, ki je zaslužen za odprtje muzeja, je namreč Ivan Rašpolić, ki velja za pionirja tartufarstva v Istri. “Že kot otrok sem hodil s starim očetom na lov na tartufe in k okoliškim kmetom, od katerih je odkupoval tartufe, zato sem hotel, da ta dediščina zgodb o lovu na tartufe v naših krajih ne bi zamrla,” je ob odprtju za Glas Istre povedal Ivan Karlić.

V muzeju je moč videti različne lopatke oziroma vange, s katerimi so odkopavali tartufe, potem ko jih je zavohal pes, luči, s katerimi so hodili po goščavi, pasje zvonce, izkaznice za lov in beležke lokalnih tartufarjev. Ob zvokih motovunskega gozda, ki se širijo po prostoru, lahko poslušate tudi anekdote, povezane z lovom na tartufe, in povonjate šest najbolj pogostih vrst tartufov, ki uspevajo v Istri. Najbolj intenzivno po besedah Karlića diši beli spomladanski tartuf, katerega vonj spominja na čokolado.

Odlitek Guinnessovega rekorderja med tartufi

V muzeju je razstavljen tudi odlitek največjega tartufa na svetu, težkega 1,31 kilograma, s katerim se je v Guinessovo knjigo rekordov vpisal Giancarlo Zigante, najbolj znan tartufar v Istri.

Muzej, ki je odprt ob delovnikih od 9. do 16. ure, je do 1. maja moč obiskati brezplačno, nato pa bodo zaračunavali vstopnino, ki bo po besedah družine Karlić zgolj simbolna.

Foto: Instagram/karlictartufi