Loading...

Najboljše gostilne na Dolenjskem in v Posavju

V zadnjem času smo objavili že več lestvic najboljših gostiln in restavracij v posameznih delih Slovenije, zvrstili so se Ljubljana, okolica Ljubljane ter Štajerska in Prekmurje. Zdaj smo se ustavili na Dolenjskem, ki je v zadnjih letih izredno hitro napredovala med najbolj zanimive slovenske gostilniške destinacije.

Dolenjska velja za del Slovenije, ki se kulinarično izredno strmo vzpenja. Vznikajo nove oziroma prenovljene gostilne, nekatere na temeljih starih družinskih, druge začenjajo iz nič, večina pa jih je resno ambicioznih. Razvijajoči se gostinski ponudbi sledijo tudi vinarji, Dolenjska in Posavje imata vse več zanimivih vinskih imen, pri peninah so v samem vrhu, vse bolj resno velja jemati tudi tamkajšnje modre frankinje. Vse to in še več razumejo v naših desetih izbrankah na lestvici najboljših.


1. Gostilna Repovž (Šentjanž)

Prenovljena družinska ekološka kmetija, ki so jo spremenili v vrhunsko gostilno z elementi razkošne restavracije, lahko ponudi vse, kar pridelajo sami ali kar pridelajo v bližnji okolici, torej v Posavju in na Dolenjskem. Pa naj gre za meso, zelenjavo, vina, sire, marmelade ali sokove. Ob tem si na hribu, kamor pridete preko Trebnjega, Mokronoga in Krmelja ali prek Celja in Rimskih Toplic, ne belijo las, če je treba dodati kakšno razkošnejšo sestavino, ki ni z domačega vrta. Repovžev bogat najdaljši meni, ki obsega sedem jedi z vmesnimi postanki, stane zmernih 70 evrov, štiri jedi so 40 evrov. Obsežna vinska karta ima vsa dolenjska vina, 35 penečih etiket, torej penin, šampanjcev in pjenušcev, kakšnih 150 je belih etiket, morda nekaj manj rdečih, sedem je roséjev in enako slajših vin, posebej imajo vinsko karto modrih frankinj iz Slovenije, Madžarske, Slovaške, Hrvaške, Italije in Avstrije. Pri Repovžu je moč tudi prespati, če vzamete kombinacijo degustacijskega menija in sobe za dve osebi, boste plačali dobrih 200 evrov. Rezervacije so obvezne.


2. Ošterija Debeluh (Brežice)

Brežiški Debeluh postaja boljša in boljša gostilna, lahko se postavi ob bok najboljšim v Evropi. Tako po slogu kot po sestavinah. Meni osmih jedi, med katerimi je večina uspešnic Jureta Tomiča, vas bo stala 90 evrov, vinska karta pa ob logičnih lokalnih vinih ponuja veliko prestižne kapljice, tudi vin iz Bordeauxa in Toskane, ki stanejo po tisoč evrov in več. Kakorkoli, za normalne žepe imajo povsem zmerne cene domačih vin, ki se rimajo z njihovo tortico z gosjimi jetri, bučnimi testeninami in dimljeno postrvjo s pečenimi hruškami.


3. Gostilna Vovko (Ratež)

Ena najboljših gostiln novega dolenjskega vala se je povsem prilagodila modernim tokovom sledljive, največkrat povsem lokalne kuhe. Na mizi so sezonske sestavine, ki jih povezujejo v bolj ali manj tradicionalne jedi svojega okolja. Za tiste, ki so pojedli in popili preveč, imajo tudi prenovljene in natančno urejene pa tudi ne predrage sobe. Na solidni vinski karti je vse od cvička do šampanjcev, od Goriških brd do Bordeauxa. Nasiten meni s sedmimi hodi stane 65 evrov. Če se odločite pomalicati njihovo telečjo kračo z bogato prilogo, jo naročite dan prej.


4. Gostilna Rakar (Trebnje)

Ena prvih postojank dolenjskega novega vala. Pri hrani ne pretiravajo več z ustvarjalnostjo, ampak se približujejo vse popularnejši kuhinji, ki temelji na sestavinah. Koketirajo z domačimi okusi in si pomagajo s pridelki sosedov ter sorodnikov v Istri. Pet jedi z dodatkom na začetku in na koncu nas je nazadnje stalo 42 evrov. Se pa še vedno radi pohvalijo s slikovito vinsko kletjo, v kateri je marsikaj, tudi mnoga tuja vina, ki jih dobite le pri Rakarju. Če spijete preveč, so na voljo sobe po 70 evrov za dve osebi na noč.


5. Oštarija Herbelier (Dolenjske Toplice)

Gostilna v Dolenjskih Toplicah postaja vse bolj pravoverna ekološko in sledljivo obarvana trdnjava. Ekipa poskuša jedi sestavljati z najenostavnejšimi lokalnimi sestavinami in se okolici posvetiti še na druge načine. Tudi s kolesi in organiziranimi izleti v bližnji Kočevski Rog. Vinska ponudba je razmeroma poceni, ob vseh dolenjskih vinarjih pa je na voljo na desetine drugih slovenskih vin, posebej so na karti navedena tudi oranžna vina. Tako z vidika cen kot pristopa osebja je to nedvomno ena najbolj prijaznih slovenskih gostiln.


6. Hiša Fink (Novo mesto)

cof

Mojster Damjan Fink, ki je svojo kariero utrdil na Ljubljanskem gradu, se je preselil nazaj na Dolenjsko in zdaj v Novem mestu kontrolira kar dve, sicer povsem različni restavraciji. Stroka višje od Situle v starem delu mesta postavlja Hišo Fink v predmestju ob Krki. Hiša Fink je namreč moderna prenovljena gostilna z izvrstno vinsko karto in še boljšo vinsko kletjo. Gre za urejen in prijeten lokal, kjer so pri kuhanje bližje visoki mednarodni kot pa domači ali lokalni kuhinji. Pet jedi, z mangalico v osrednji vlogi, vas bo stalo 58 evrov.


7. Tri lučke (Sremič)

V Sremiču je med vinskimi griči nastal moderen hotel z bazenom, z izjemnim razgledom na vinograde in restavracijo, v kateri uporabljajo predvsem lokalne sestavine. Te v degustacijah lahko povežejo tudi s kakšnimi bolj eksotičnimi elementi ali tehnikami. Degustacija je 60 evrov na osebo, bolj klasična kuhinja pa je, verjetno spričo obilnosti, celo nekaj dražja. Vinska karta je med boljšimi v teh krajih. Poleg množice vse boljših dolenjskih vinarjev imajo vse druge slovenske favorite, za izbirčne pa tuja vina in kak ducat šampanjcev.


8. Grad Otočec (Otočec)

Grajska restavracija, ki ponuja jedi z razmeroma prestižnimi sestavinami. V svoji kakovosti redno niha, včasih, glede na ekipo, ki jo lastniki želijo plačati, lahko premagajo vsakogar v Sloveniji, ko pa se lastniki odločijo zapreti malhe, niso za nikamor. Zadnje čase so spet v dobri formi. Divjačina, tatarski biftek, prepeličja jajca, potočni raki, mavrahi, izjemne sestavine in ne veliko avtorskih posredovanj. V vinski ponudbi je malo dolenjskih, pa več primorskih, štajerskih in tujih vin. Meni petih jedi je 49 evrov. Nočitev za dva je okoli 350 evrov.


9. Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Pri Novakovih delujejo konec tedna in še vedno veljajo za kulinarično najbolj zanimivo turistično kmetijo na Dolenjskem. Meni s petimi jedmi je pripravljen iz lokalnih sestavin, stane pa 50 evrov in ima v glavni vlogi jagenjčka. Pri vinih se še bolj pravoverno združujejo z naravo, zato v glavnem ponujajo sonaravna ali oranžna vina, ki prihajajo iz Slovenije pa tudi iz krajev streljaj čez mejo v Italiji. Pri Novakovih je mogoče prespati za med 80 in 110 evrov za dve osebi, ob nočitvi pa je zjutraj na mizi obilen zajtrk.


10. Gostilna Jež (Radeče)

Družinska gostilna v Posavju, ki se v zadnjem času približuje najboljšim v Posavju. Stari recepti so rahlo posodobljeni, jedi pa so ostale konkretne, sestavine prepoznavne in ne cenene. Kosilo s štirimi hodi stane 21 evrov, večerja je nekaj dražja. Njihove tri paštete – fazanova s koruzo, račja s konjakom in krškopoljska z brusnicami – so zvezde omizja, vinska ponudba pa je zgolj zapisana na tablah in dostopna v bližnjem hladilniku. Točijo zgolj posavska vina, ki že dolgo niso omejena le na kiselkaste cvičke, ampak obsegajo kar nekaj zelo resnih kapljic.


Oglejte si še: