Loading...

Najboljše gostilne na Gorenjskem

Med Medvodami in Ratečami se v zadnjem času rojeva nekaj novih zanimivih lokalov, in čeprav je že davno umrla legenda o najboljših slovenskih kuharjih, ki so na Bledu neuspešno poskusili narediti kulinarično revolucijo, lahko rečemo, da je na Gorenjskem mogoče zelo dobro jesti. Pa naj gre za ponudbo v turističnih centrih ali v običajnih mestih in vaseh.

In, zanimivo, čeprav imajo na Gorenjskem najmanj svoje vinske kapljice med štirimi slovenskimi pokrajinami, imajo nekaj izvrstnih vinskih kart po gostilnah. Tudi najboljšo pri nas. Mimogrede, nekaj pred leti zanimivih gostiln, ki se po koroni še niso prav zares pobrale, smo izpustili in bomo njihovo kakovost še enkrat preverili v bližnji prihodnosti.


1. Gostilna Danilo, Reteče

Gostilna Danilo postaja v povezavi z vinoteko eVino ena najpopolnejših restavracij pri nas. Pri Danilu kuhajo razumljivo, a duhovito, z najboljšimi sestavinami. V Retečah, vasi med Medvodami in Škofjo Loko, ponujajo prenovljene domače jedi, v intimnem vzdušju, za zahtevnejše imajo tudi posebno sobo, a se zdi, da so še učinkovitejši ob toplih dnevih na vrtu. Meni šestih jedi, ki smo ga pomalicali nazadnje, nas je stal 65 evrov, a jedi so, kot rečeno, domače, sestavine pa presegajo staro kuhinjo in se uvrščajo v sfero modernega, celo razkošnega: loško mešto povežejo s tartufi, govedino v solati pripravijo z rostbifom, govejo juho skuhajo z vrhunsko zelenjavo iz vrečke in se s tem pošalijo iz vegete, gosja jetra povezujejo z lešniki in breskvami, v obliki balkanskega mesnega krožnika z ajvarjem pa spečejo kar slastnega iberskega prašička s svojim, domačim ajvarjem … Kaj pa vinska karta? Verjetno nima smisla naštevati vseh vin, žganj in vod, ki so na voljo pri Danilu. Lahko rečemo, da na eni najboljših vinskih kart v Sloveniji najdete praktično vsa najboljša slovenska in res široko ponudbo tujih vin.


2. Gostilna Krištof, Predoslje pri Kranju

Ena najprijaznejših gostiln pri nas. Še posebno poleti, ko lahko sedite na simpatični terasi in postrežejo začetne hladne krožnike ob šampanjcu ali domačem soku. Meni petih jedi je trenutno 57 evrov, gre pa za redko bogate jedi ekoloških in sledljivih sestavin, ki ne želijo biti likovna dela, ampak bolj učinkoviti del večerje ali daljšega kosila. Pri Krištofu so na mizi najboljša olja, vrhunski kisi, rdeči, črni in rumeni kruh, hkrati pa so Predoslje naslov za vrhunsko vegetarijansko in vegansko kuhinjo, pa tudi za vrhunska domača in tuja vina.


3. Gostišče Tolc, Sorica

Gostišče, ki je zraslo iz ekološke kmetije, se podobno kot še nekaj naših boljših lokalov, išče med imenoma gostilna in turistična kmetija. Tolc je gorenjski odgovor na dolenjski Repovž, predvsem zaradi iskanja ne zgolj domačih in potem prenovljenih receptov, ampak tudi zaradi poudarjanja lokalnih sestavin (siri, meso s kmetije, divjačina, sadje, zelenjava). Za 25 evrov boste dobili sicer le tri jedi, vendar obilne in iz lokalne zakladnice. Vinska karta ob primorskih in delno štajerskih vinih ponuja tudi zanimiva tuja vina.


4. Hiša Linhart, Radovljica

Selitev mojstra Uroša Štefelina iz Podvina v Radovljico ni prinesla zelo velikih sprememb. Še vedno gre za izjemne kulinarične miniature, še vedno so v glavni vlogi lokalni recepti in sestavine (koruza, hruške, postrvi, piščanec, med, jabolka …), ki jih spremenijo v majhne in učinkovite jedi po 105 evrov za devet izumov in četo pozdravov. Vinska karta sicer vključuje najboljša slovenska vina, za zvezdico, ki jo ima restavracija še iz časov Podvina, pa bodo gotovo dodali še kakšno prestižnejšo etiketo s tujih vinskih območij.


5. Restavracija 9, Bled

Restavracija v okviru blejskega igrišča za golf je tudi zaradi razgleda in zelene narave ena najlepših v Sloveniji. Strežejo razmeroma bogato in celo težko kuhinjo, ki se giblje med recepti naše, balkanske in moderne kuhinje. Burgerji, tatarski biftek, čevapčiči in bogati sendviči na eni strani, na drugi testenine, rižote, solate. Sestavine so na najvišji ravni, prav tako ekipa v kuhinji, ki obvlada svoje delo. Večerja vas bo stala kakšnih 60 evrov na osebo. Vinska karta je zanimiva, ni obsežna, a je skoraj popolna, naj gre za naša ali tuja vina.


6. Mama Marija, Kranjska Gora

V hotelu Skipass že od samega začetka skrbijo za izvrstno kulinariko, v zadnjih letih pa so v ta namen celo najeli ekipo, ki je bila še pred nekaj časa v sestavu bližnjega Penziona Milka. Gre za moderno, ekstremno avtorsko kuhinjo pisanih, lokalnih sestavin in zelišč. Za sedem jedi smo plačali 75 evrov. Vinska karta je zelo zanimiva in ne predraga. Na njej je ob naših vinih mogoče najti marsikaj iz tujine. Ob primorskih in štajerskih vinih so tu šampanjci in francoska vina, kar nekaj italijanov in kak španec.


7. Restavracija 1906, Bled

Hotel Triglav pri železniški postaji, visoko nad našim najlepšim jezerom, ima v različnih obdobjih različno kuhinjo. Trenutno v okviru enega najlepših razgledov pri nas strežejo različno dolge menije, od šestih avtorskih (in ne nujno lokalnih) jedi za 80 evrov na osebo, do 12 jedi, ki vas bodo stale konkretnih 125 evrov. Za našo rubriko je tudi pomembno, da imajo v simpatičnem hotelu izvrstno, ne predrago vinsko karto slovenskih vin in šampanjcev. Veliko vin imajo na kozarec, posebej pa je na voljo bogata karta modrih pinotov.


8. Gostilna Resje, Nemški Rovt

V hribih nad Bohinjsko Bistrico imajo ob sobah tudi prav posebno, že kar ambiciozno gostilno izvrstnih domačih okusov. V avtorski maniri povezujejo predvsem lokalne sestavine in predelujejo domače recepte. V glavni vlogi so ješprenj, polenta in ajda ter sladkovodne ribe in divjačina. Meni osmih domačih jedi vas bo stal 80 evrov. Krajši s štirimi jedmi je 45 evrov. Vinska karta je ravno prav velika in ponuja mnoge slovenske favorite iz vseh vinskih pokrajin. Imajo celo nekaj tujih vin, posebej pa je izpostavljen oddelek oranžnih vin.


9. Gostilna Kunstelj, Radovljica

Kunstelj je najbolj domača gostilna na naši lestvici, po drugi strani pa tudi ena najcenejših. V nasprotju z nekaterimi blejskimi cenovnimi norostmi, ki smo jih namenoma izpustili, je na njihovem vrtu s pogledom na očake ali pozimi v kmečki izbi mogoče jesti že za 20 ali 25 evrov. A Kunstelj ni zgolj staromodna gostilna, njihove jedi so klasične, a pametno prenovljene: divjačina, siri, pašteta, koline, ajdova kaša, žlikrofi … V spremstvu odlične vinske karte s šampanjci in najboljšimi slovenskimi vini tvorijo zanimivo in dostopno kombinacijo.


10. Manu, Žirovnica

Rahlo presenečenje na Gorenjskem se dogaja v velikem novem modernem trgovskem oziroma trgovinskem centru med Bledom in Jesenicami. V novi simpatični restavraciji, kjer se pohvalijo tudi s pet-, sedem- in devethodnim menijem, ob štirih pozdravih in dveh dodatnih sladkarijah strežejo izvrstne avtorske jedi iz lokalnih ali mestoma tudi mednarodnih sestavin. Za srednji meni imejte v žepu kakšnih 60 evrov. Na široki vinski karti so vsa najboljša slovenska vina in nekaj šampanjcev, velika večina je dosegljiva tudi na kozarec.


Oglejte si še: