Loading...

Najboljše gostilne v Ljubljani

Več kot dve leti mineva, odkar je ekipa bloga Miha First nazadnje razvrstila slovenske restavracije in gostilne. Vmes je prišla epidemija, prinesla nove standarde prehranjevanja ter odnesla nepregledne množice turistov, ki so narekovale predvsem poenostavljeno gostinsko ponudbo.

Gostinska ponudba je predvsem v turističnih centrih, kamor vse bolj sodi tudi Ljubljana, morda celo bolj raznolika kot pred krizo, edino cene so zelo poskočile. Naš prvi pregled, ki smo ga sestavili ob pomoči zanesljivih sodelavcev, se osredotoča na Ljubljano – sledila bo okolica, potem pa druge regije. Pregledali bomo kakovost hrane, ambient, čistočo, cene in tudi vinsko ponudbo. Verjetno smo imeli še najtežje delo v Ljubljani, kjer je kakih 15 solidnih restavracij, a seveda vse ne morejo na vrh. Smo pa v nasprotju s preostalimi ocenjevalci, ki pobirajo državni in občinski denar, dejansko obiskali vse restavracije, nekatere tudi večkrat, in plačali račune.


Opomba: Zaradi sprememb na gostinskem zemljevidu ta lestvica iz leta 2022 ni več aktualna, novo najdete tukaj – Najboljše restavracije v Ljubljani


1. Restavracija Maxim

Restavracija nasproti državnega zbora že desetletja goji mednarodno, še najbolj francosko kuhinjo, ki jo le redko povezujejo z elementi lokalne kuhinje. Razkošnih sestavin ne uničujejo s pretiranim umetniškim obdelovanjem, radi pa jim, po francosko, dodajo veliko prilog in omak. Cena bogate večerje je od 50 do 60 evrov na osebo. Vsaj za zdaj se lahko pohvalijo s tradicionalnim tehnično najbolje podkovanim kuharjem pri nas in solidno vinsko ponudbo slovenskih favoritov in zanimivih, ne predragih francoskih in italijanskih etiket.


2. Restavracija Cubo

Prestižna, bolj ali manj mediteranska restavracija, kjer ob prestižnih kosih mesa in ribah kraljujejo testenine in rižote. Ne gre za avtorsko kuhinjo, na prvem mestu so vrhunske sestavine, tehnično brezhibna izpeljava in do popolnosti uravnoteženi okusi. Pripravite vsaj 50 evrov na osebo, brez pijače, in dober avto, ta na parkirišču veliko šteje. Vinska karta je široko zastavljena. In čeprav je vmes najti tudi drage ali zelo drage steklenice iz tujine, prevladujejo naša vina, vsaj ducat vin je odprtih na kozarec, tudi kak šampanjec.


3. Restavracija JB

Janez Bratovž v urejeni Plečnikovi jedilnici se zdi spet v dobri formi. Restavracija, ki je še najbližje razkošnim zagrebškim lokalom, kot sta Noel in Zinfandel’s, streže menije petih, šestih jedi svojih slastnih izumov za znosnih 65 evrov. Bratovž je obdržal v ponudbi tudi nekatere uspešne stare recepte, ki si jih je izmislil pred leti, spogleduje se s slovensko, italijansko in francosko kuhinjo in dodaja vse bolj zanimivo vinsko karto, kjer domače vinarje vse bolj spremljajo francoski in italijanski.


4. Restavracija Strelec

Restavracija, ki ponuja izume Igorja Jagodica na ljubljanskem gradu z neverjetnim razgledom. Na najlepši terasi v Ljubljani boste za 76 evrov dobili vsaj sedem bogatih jedi, ki se bolj kot z ljubljansko tradicijo ali slovensko kuhinjo spogledujejo s sodobno visoko avtorsko kuhinjo številnih elementov in obilice prestižnih sestavin. Vinska karta je zanimiva in niti ne predraga. Kar se Slovenije tiče, je na svojem mestu vse in še več, tudi nekaj prestižnih tujih vin.


5. Atelje

Atelje gotovo ponuja najmodernejšo kuhinjo v Ljubljanski kotlini. Ekstremna, mestoma celo abstraktna kuhinja številnih, včasih celo nerazumljivih elementov je podpis kuharja, ki se je v nekaj sezonah iz neuglednega lokala v hotelu Union proslavil z restavracijo za prave sladokusce. Ki lahko že v času kosila za 28 evrov dobijo dnevni odmerek kreativnosti. Naj omenimo korektno ponudbo v času dostave hrane in tudi to, da imajo široko vinsko karto in da je treba za večerjo pripraviti okrog 100 evrov na osebo.


6. Okrepčevalnica Čompa

V nekaj letih je majhen lokal Čompa na Trubarjevi postal ena najpopularnejših destinacij v glavnem mestu. Cene za naše kraje niso previsoke, kakih 35 evrov na osebo pripravite, vinska karta pa ni zgolj zanimiva, ampak ponuja okus, podpis hišne vinske selektorice. Meso, v hladilniku ali na žaru so vedno prestižni kosi mesa, se rima z aktualno zelenjavo in sirom, pravih sladic skoraj ni. A pazite, po delu se utrudijo in si privoščijo počitnice tudi sredi najvišje sezone.


7. Sushimama

Najboljša japonska restavracija pri nas ne popušča. Še vedno točijo šampanjec na kozarec. Še vedno imajo zelo široko vinsko ponudbo, ki ji dodajo četo sakejev. Sestavine, te so pri japonski kuhi najpomembnejše, so še vedno na svojem mestu in cene, tudi to je treba reči, so še vedno temu primerno visoke. Če ste spretni in vas zadovoljijo že kakšna azijska juha in nekaj osnovnih zvitkov, boste jedli za 20, morda 25 evrov, če se lotite sashimijev in govedine wagyu, pripravite 60 ali 70 evrov na osebo.


8. Breg

Mojstri, ki so si izmislili Atelje, so, kot je v navadi v tujini, postavili še en lokal. Na pogorišču nekoč nepogrešljivega Viteza je nastal Breg, veliko enostavnejša različica Ateljeja. Tatarski biftek, osso buco, milanski zrezek… jedi so, kot rečeno, preprostejše, a imajo kljub vsemu tudi določen avtorski pridih, porcije pa so razmeroma velike. Pripravite kakšnih 35 evrov na osebo. Vinska karta je bolj slovenska (čeprav imajo tudi šampanjce) in vključuje široko ponudbo kapljic na kozarec.


9. Nebo

“Show restaurant” Nebo, kot se zdaj imenuje prostor nad ljubljansko blagovnico Nama, ki je bil nekoč Top in še prej Global, je kombinacija bistroja, kluba, diskoteke in še česa. Ponujajo bolj klasične kot avtorske jedi iz kakovostnih sestavin (tun, jastog, ostrige, iberico, črni angus…) in le upamo lahko, da bodo v tem tempu zdržali. Za hrano pripravite kakšnih 40 evrov na osebo. Vinska karta sicer ni obširna, a so vina, tako domača kot tuja, natančno izbrana, pa še v velikem delu so na kozarec.


10. Restavracija Pen klub

Novi najemniki, ki si želijo obuditi Pen klub in ga vrniti med najboljše, so lokal in ponudbo jedi krepko prenovili. In čeprav so med najboljšimi še vedno jetrca, fižolova juha in podobno, so jedi pripravljene na novo, na avtorski, mestoma ekstremno avtorski način. Vinska karta je spodobna in zadovolji vsakogar, ki stavi na najboljša in najbolj znana slovenska vina, nekaj jih je tudi na kozarec, pa še nekaj šampanjcev je zraven. V žepu imejte kakšnih 40 ali 50 evrov za osebo.


Oglejte si še: