Loading...

Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

Epidemija je še ena od katastrof, ki so se zgodile nekoč izjemno priljubljenim lokalom v okolici glavnega mesta. Že pred tem so se združili finančna kriza, zaradi katere je marsikatero podjetje ukinilo službene kartice, spremembe prometnega zakona, ki je poostril kazni za vožnjo pod vplivom alkohola, ter protikadilski zakon, ki je iz notranjosti gostiln izgnal kadilce.

Po drugi strani so takšne gostilne preblizu Ljubljane, da bi v njih prespali, kot na Primorskem ali na Gorenjskem, pa spet malce predaleč, da bi se iz njih vozili s taksiji. V zadnjem času pač ljudstvo manj pije, kosila ali večerje poveže s krajšimi ali daljšimi izleti, tisti, ki so nekoč na službeno kosilo skočili na rob glavnega mesta, pa zdaj raje ostanejo v središču mesta, kjer ni težav s prevoznimi sredstvi.

Kakor koli, pred vami je seznam desetih najboljših gostiln v okolici Ljubljane – in če drugega ne, vam lahko zagotovimo, da je ponudba celo pestrejša kot nekoč, ko so ponujali predvsem klasična nedeljska kosila. V kuhinjah se razvija ekološka in ekstremna kuha, marsikje je najti celo zanimivo vinsko karto.


1. Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom)

Luka Košir je v zadnjem času za svojo netipično kuhanje, s kisanjem, sušenjem, dimljenjem in fermentiranjem sestavin dobil kar nekaj različnih nagrad in hkrati moderniziral lokal. Dražji meni izrazito avtorskih jedi stane 110 evrov na osebo. Sestavine so še vedno lokalne, le redko gredo do Jadranskega morja, več se zadržijo na domači kmetiji in pri okoliških pridelovalcih. Vinska karta poudarja naša naravna vina, a je zelo široka tudi s pogledom proti tujini.


2. Gostilna Kirn (Jezero)

Gostilna na Ljubljanskem barju, ki je v svoji dolgi zgodovini gostila največje zvezde, se ne spreminja veliko. Odprti so le ob koncu tedna, druge dni le ob rezervacijah, še vedno pa ponujajo sezonske jedi izpod rok izvrstne domače kuharice. Jedi imajo korenine v prestižni ljubljanski kuhinji, v vinski kleti pa je vedno najti kakšen biser. Za približno 30 evrov na osebo se boste do sitega najedli in le škoda je, da se ne odločijo ponuditi jedilnega lista in vinske karte.


3. Gostilna Kovač (Tomačevo)

Tradicionalna, a urejena gostilna na obrobju glavnega mesta ponuja jedi, ki veljajo za tradicionalen del slovenske kuhinje. A kljub enostavnosti konkurenco premagujejo na celi črti. Od postrežbe do natančno izdelanih receptov, od čistoče do obveznega šanka in sijajnega vrta. Goveja juha, biftek, morske živali, pozimi koline… Tudi vinska karta je več kot solidna. Celo nekaj tujih vin imajo in obvezen šampanjec. Za 35 evrov na osebo boste korektno jedli.


4. Krtina d’Ampezzo (Senožeti)

Kodrolasi gostinec, ki se je k nam preselil iz Piemonta, se je iz Krtine preselil v Senožeti, njegova gostilna pa je še vedno ena najprijaznejših v okolici Ljubljane. Pripravljajo tradicionalne italijanske jedi: papeževo bagna caudo, kalamare v pikantni paradižnikovi omaki s kaprami, mineštre, pašto fižol, množico testenin, rižote, florentince… Vinska karta je preprosta, dobiti pa je manj zahtevna tako italijanska kot slovenska vina. Cena hrane je okrog 40 evrov na osebo.


5. Gostilna Skaručna (Skaručna)

Gostilna Skaručna v vasi Skaručna.

S kuhinjo iz Skaručne smo se nazadnje srečali v najrestriktivnejšem delu koronakrize, ko smo se odločili za ponudbo na dom. Jedi (okrog 75 evrov na osebo) zahtevnega transporta niso preživele, kot bi si želeli. V civilni sferi veterani še vedno ponujajo enega najkrepkejših menijev (z dvema ali tremi glavnimi jedmi, z veliko žganja, vina in spektakularnim obnašanjem šefa) za 98 evrov, imajo svoj pogled na svet, zvesto publiko in tudi nekaj ostrih kritikov.


6. Gostilna pr’ Kopač (Brezovica)

Na Brezovici in v njeni okolici je največ gostiln na kvadratni meter. Od piščanca do hobotnice, od čevapčičev do kolin. Kljub številnim možnostim se večina gostov še vedno najraje ustavi pri Kopaču. Zaradi tradicionalne, ne predrage hrane. Za 20 evrov se boste preobjedli goveje juhe, bolj ali manj ocvrtega mesa, zavitkov in podobnega. Redko izpostavljajo novosti, a se držijo sezonskih zapovedi in imajo skoraj korektno vinsko ponudbo. Od 20 do 25 evrov na osebo.


7. Gostilna Mihovec (Zgornje Pirniče)

Lanskega decembra, v času najstrožjih vladnih ukrepov, so se Mihovčevi zelo izkazali z dostavo hrane, ne ravno v naš center, ampak v Dravlje. Njihove le malo predelane kmečke ali domače dobrote so tako dobro prestale prevoz, da ni bilo nobene razlike med večerjo v gostilni ali doma. Pravzaprav je bilo še bolje kot v gostilni, ko smo bili z ekipo v Mihovcu nazadnje, so tam že kuhali posodobljene domače jedi, vinske karte in jedilnega lista pa še niso imeli.


8. Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

Na trgu v Križu pri Komendi stoji ena najstarejših še delujočih gostiln pri nas (1934), ki v zadnjem času ob zelo skrajšanem delovnem času še vedno kuha zanimivo, bogato domačo kuhinjo boljših sestavin. V časih, ki so bili gostincem in tudi gostom bolj naklonjeni, so imeli z različnimi degustacijskimi meniji po eni strani, po drugi strani pa s tipičnimi slovenskimi kosili velike uspehe. Vina, tudi dražje tuje etikete, skrivajo v kleti, za hrano pa pripravite 35 evrov.


9. Gostilna pri Zgornjem Kirnu (Kamnik pod Krimom)

Bratranec Spodnjega Kirna, nekaj kilometrov proti Krimu na levo iz Preserij, kuha nekaj enostavneje kot sorodnik. Pa tudi v vinski kleti so bolj klasična vina kot spodaj pri jezeru. Pod Krimom so neprekosljivi mojstri mesnih jedi, dobro uležani bifteki, zrezki in pečenke, so njihovo orožje, prej pa pršut z melono, izvrstna goveja juha in – ne pozabimo – steklenica dobrega primorskega vina. Za 30 evrov na osebo brez vina boste zelo zadovoljni.


10. Gostilna Gorjanc (Brezovica)

Gostilna na križišču med Ljubljano, Brezovico, Dobrovo in avtocesto je imela ob menjavi generacij kar nekaj težav. Zdi se, da so koncept nekoliko porušili, tako prenova prostorov kot odprtje velikega hotela. Kakor koli, pri Gorjancu strežejo malce bolj prenovljeno domačo hrano kot pri konkurenci, še vedno je dobiti ocvrtega piščanca in koline, a imajo tudi testenine, tartufe, hladne juhe, tiramisu in vegetarijanske priboljške. Pri vinu ne komplicirajo. Okrog 35 evrov na osebo.

Oglejte si še: