Loading...

Najboljša restavracija na svetu je Geranium, Hiša Franko na 34. mestu

Na po mnenju nekaterih najvplivnejšem kulinaričnem izboru so za najboljšo restavracijo na svetu razglasili Geranium v Koebenhavnu.

V Londonu so razkrili novo lestvico 50 najboljših restavracij na svetu The World’s 50 Best Restaurants. Po lanski zmagi Nome je prvo mesto ostalo v danski prestolnici, le da je tokrat na vrhu lestvice Geranium.

Noma se tako kot preostali dozdajšnji zmagovalci ne more več potegovati za prvo mesto, temveč se je uvrstila v alejo slavnih.

Najboljših 10 restavracij na svetu:

  1. Geranium, Koebenhavn, Danska
  2. Central, Lima, Peru
  3. Disfrutar, Barcelona, Španija
  4. Diverxo, Madrid, Španija
  5. Pujol, Ciudad de Mexico, Mehika
  6. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija
  7. A Casa do Porco, Sao Paulo, Brazilija
  8. Lido 84, Gardone Riviera, Italija
  9. Quintonil, Ciudad de Mexico
  10. Le Calandre, Rubano, Italija

Edina slovenska predstavnica med najboljših 50, kobariška Hiša Franko z Ano Roš, se je uvrstila na 34. mesto, 13 mest nižje kot lani.

Podelili so tudi več nagrad v posebnih kategorijah, med drugim so za največjo potencialno zvezdo razglasili marsejskega kuharskega mojstra Alexandra Mazzio, najboljši slaščičar leta je Rene Frank iz berlinske restavracije CODA, nagrado za trajnostno usmerjenost je dobila restavracija Aponiente v Cadizu v Španiji, nagrado za najvišjo raven gostoljubja newyorška restavracija Atomix, naziv najboljše kuharske mojstrice leta je dobila Kolumbijka Leonor Espinosa, za najboljšega kuharskega mojstra po izboru cehovskih kolegov pa so razglasili Mehičana Jorgeja Valleja iz restavracije Quintonil. Prvič so podelili nagrado za najboljšega sommelierja, dobil jo je Josep Roca iz slovite katalonske restavracije El Celler de Can Roca