Loading...

Najboljši sommelier Slovenije 2022 je Valentin Bufolin

Na Ljubljanskem gradu je Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije v torek zaključilo tekmovanje “Najboljši sommelier Slovenije 2022” in podelili nagrade najboljšim. Zmagal je Valentin Bufolin, ki bo za Slovenijo nastopil na svetovnem in evropskem prvenstvu sommelierjev.

V društvu Sommelier Slovenije, ki letos praznuje 30–letnico delovanja in edino predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI – Associacion de la Sommelerie Internationale), so po letu 2018 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. To je postal Valentin Bufolin, ki je tem dosežkom nadgradil drugo mesto iz prejšnjega državnega prvenstva.

Valentin Bufolin je v svet sommelierstva je vstopil leta 2009, leta 2014 pa je zaključil tudi izobraževanje na tretji, najzahtevnejši stopnji. Pogosto se udeležuje in sodeluje pri organizaciji vinskih dogodkov tako doma kot v tujini, kjer z udeleženci nesebično deli pridobljena znanja. Je tudi podpredsednik društva Sommelier Slovenije. Bufolin bo kot predstavnik Slovenije nastopil na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Franciji in evropskem prvenstvu leta 2024 v Srbiji. 

Predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja z zmagovalcem Valentinom Bufolinom

Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. Na tekmovanju jih je sodelovalo osem: Oskar Bičič, Valentin Bufolin, Simona Česen, Nejc Jakopič, Miralem Junuzović, Rok Kerin, Martin Kobal in Ilia Nozadze. Ti so v ponedeljek opravili polfinalne nastope. Najprej so v 120 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 75 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina.

Iz polfinala so se v torkov finale na Ljubljanskem gradu uvrstili Valentin Bufolin, Rok Kerin in Ilia Nozadze. Vsak od njih je nato v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravek napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina.

Finalisti Rok Kerin, Valentin Bufolin in Ilia Nozadze

Tekmovanje je spremljalo več komisij: komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter skupni vtis (komunikacija, znanje tujega jezika, splošna razgledanost in urejenost). Žiriji, ki je vodila strokovni del tekmovanja je predsedoval Davorin Škarabot, podpredsednik društva Sommelier Slovenije. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom, in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice – to je prav tako postal Valentin Bufolin.

Ob čestitkah vsem tekmovalcem in novemu državnemu prvaku se je Ivan Peršolja, predsednik društva Sommelier Slovenije, zahvalil ekipi sommelierjev, ki so pripomogli k uspešni uresničitvi zahtevnega strokovnega tekmovanja, vsem obiskovalcem, vinarjem in gostincem ter sponzorjem, ob 30-letnici delovanja društva pa izpostavil pomen povezovanja in prenosa znanj z namenom širjenja vinske kulture ter prepoznavnosti Slovenije v širnem vinskem svetu. “Kaj in kako bo čez 30 let, lahko le ugibamo, priznamo pa si lahko, da smo s pomočjo aktivnih članov in podpornikov društva v minulih letih marsikaj spremenili na bolje,” je nagovor gostom zaključil Peršolja.