Loading...

Uspešna vrnitev oranžnih vin na Dunaj

Po treh letih se je v ponedeljek na Dunaj vrnil Orange Wine Festival, na katerem se je predstavilo več vinarjev kot kdaj koli, kar prek 90 iz 12 držav, največ je bilo slovenskih.

Dunajski Orange Wine Festival je potrdil veliko zanimanje za butično in avtorsko pridelavo vin. Vinarji so se predstavili tako z oranžnimi vini kot s penečimi vini, pridelanimi z malo intervencij, v večini je šlo za pét-nat. Skupno je bilo v ponudbi prek 350 vin. Med njimi so bile tako dolgo zorjene klasike pionirjev in veteranov pridelave oranžnih vin, pa tudi veliko tako imenovanih funky vin, sadnih, manj zorjenih vin, ki imajo praviloma tudi nižje alkoholne stopnje.

Največ vinarjev je bilo iz Slovenije, zlasti s Primorske, ob njih je bilo kar številčno zastopstvo z italijanske strani državne meje na čelu s člani Združenja pridelovalcev rebule z Oslavja. Vinarji so bili še iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Slovaške, Španije, Francije, Gruzije, Madžarske, Grčije in celo iz Belgije. 

Kulinarični del festivala so oblikovali slovenski ponudniki. Z vrhunskimi suhimi mesninami so se predstavili Kodila (Murska Sobota), Bio Sing (Ribnica), Bistro Grad Štanjel in Peloz (Kromberk), z joto Faladur (Vipava) , s pod zemljo zorjenimi siri Golden Ring (Sinji vrh), s piranskim brancinom Rizibizi (Portorož) in ribogojnica Fonda (Seča), s paštetkami pa Stara gostilna (Piran). Mlado oljčno olje so predstavili sodelavci Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper. Na skupni stojnici Slovenske turistične organizacije in nekaterih drugih ponudnikov so predstavili tudi slovenski gastronomski turizem. Na Dunaju je bila tudi močna delegacija Vinitaly na čelu z direktorjem tega sejma Giannijem Brunom.

Dunajski festival je utrdil vodilno vlogo Slovenije v pridelavi in predstavitvi vse pomembnejše in vplivnejše niše sonaravno pridelanih vin, ki so med pandemijo, ko so številni potrošniki razmišljali o tem, kaj uživajo in kako je bilo to pridelano, dobila nov tržni zagon.