Loading...

Na Krasu šparglji za v Guinnessovo knjigo rekordov

Na Krasu vabijo na Praznik špargljev, ki bo potekal do sredine junija 2022, vrhunec praznovanja pa bo prihodnji konec tedna na 50-letnico prvega Praznika špargljev v Orehovljah.

Kot pravijo organizatorji pri Javnem zavodu za turizem Občine Miren-Kostanjevica (Miren Kras), je ta kraljevska rastlina dala velik pečat njihovim krajem, zato so v sezoni divjih in gojenih špargljev pripravili mesec, posvečen tej zelenjavni poslastici. 

Gostinci Krasa, Vipavske doline in Brd ponovno združili kuhalnice

Svoje goste bodo z jedmi in kraljevske rastline tam nekje do sredine junija oziroma dokler bodo njive na vrtovih ob Vipavi in Soči ponujale dovolj bogato bero poganjkov, razvajali v gostilnah Bric, Makorič, Kogoj, Štirna in na domačiji Mirka Godniča, v okrepčevalnici Cerje, Ošteriji Žogica, Ošteriji Furlan, Majeriji, gostilni Winkler in gostilni Koršič.

Špargljeva rulada za Guinnessovo knjigo rekordov

Prihodnji konec tedna, 27., 28. in 29. maja, pa ob okroglem 50. jubileju “špargljeve povorke”, ki je čez Orehovlje prvič zapeljala leta 1972, soorganizatorji Turistično športno društvo Orehovlje, Krajevna skupnost Orehovlje in Društvo žena Miren – Orehovlje pripravljajo še slovesno predstavo, v okviru katere bodo poskušali postaviti Guinnessov rekord najdaljše rulade iz špargljev na svetu.