Loading...

Restavracija Puntulina: najlepši razgled in le malo drugega

Na Hrvaškem ima le malo mest tako razvito kulinarično ponudbo kot Rovinj in na naših straneh smo bralstvo že obveščali o sodobni kuhinji teh krajev. Najlepšo lokacijo v tem slikovitem mestu pa ima zagotovo Puntulina.

Obisk restavracije je predlagal naš mednarodni skandinavski svetovalec, a se je takoj zaščitil, da gre za lokal, ki ima najlepši razgled v Istri, tudi enega najlepših ob Jadranu, kar zadeva hrano, pa so (samo) kar v redu. In drži, če se boste oglasili v Istri, si privoščite tudi razgled iz Puntuline, toda pazite: ste v dragi in neprepričljivi restavraciji, ki se ne more meriti z izpostavo videmske Agli Amici in izvrstnima domačima Cap Aureom in Riom.

Lastniki Puntuline imajo v Rovinju še tri donosne lokale, zato se niti ne vznemirjajo preveč, če v enem ni vse, kot bi bilo treba. Puntulina, ki nastopa celo v hrvaškem Michelinu, take omembe ne bi dobila v Italiji, verjetno celo v Sloveniji ne. Kako se lahko zgodi, da ima restavracija na takšni ravni v ponudbi otroški meni?

V Altranu ali Subidi takoj čez mejo v Italiji gosta, ki bi rad otroški meni, iz principa ne postrežejo. Da o cenah niti ne govorimo. Rovinj je eno najdražjih mest ob Jadranu, Puntulina pa zaradi razgleda cene samo še dvigne. Juhe so po 12 evrov, biftek s črnimi (ne belimi) tartufi je 35 evrov. Kvarnerski škampi so 45 evrov. Drago, ni kaj, a mizo z razgledom je ob koncu tedna tam vedno težko dobiti.

Za začetek so nam ponudili pozdrav, popečen kruh z inčuni, sirom in češnjevim paradižnikom, sami pa smo v družbi kozarčka St. Hillsove malvazije Nevina in San Tommasovega chardonnayja nadaljevali s kozicami s češnjevcem, kaprami in špinačo (16 evrov).

Kozice s češnjevcem in kaprami

Osvežilna jed, ki jo je na drugi strani spremljal tunin tatarski, brez kakšnih vmešanih sestavin, zgolj z oljem in bolj za okras ob strani z limono in bučkami (17 evrov). Naj omenimo, Puntulina ima korektno vinsko ponudbo, na kateri seveda kraljujejo istrska in hrvaška vina, imajo pa tudi nekaj tujih vin, pol ducata šampanjcev, tudi polovične steklenice, in izvrstno ponudbo vin na kozarec.

Tunin tatarski

Za kakšnih 16 evrov za predjed dobite lignje v omaki na rovinjski način. Kakšna je ta omaka? S črnimi olivami, nič posebnega, pa tudi lignji se niso zdeli ravno lokalni. Ta nekakšen poletni golaž, ki ga postrežejo z nekaj popečene polente, je bil v vseh pogledih boljši od redke zelenjavne juhe, ki je bila tako uboga, da nam je na koncu niso niti računali. Hvala, tako ali tako je nismo jedli, ker ni bila podobna ničemur. Drugače bi bila, kot smo zapisali zgoraj, kar 12 evrov, kar je milo rečeno napad na zdravo pamet vsakega gosta.

Lignji po rovinjsko

Potem so se stvari spet normalizirale, pa čeprav se je sredi toplega sončnega dneva z morja prikradla gosta megla, da smo se takoj spomnili na kultno grozljivko s pošastmi iz megle. A ni bilo hujšega, predvsem pljukanci (lokalne testenine) s kozicami in škampi ter paradižnikom za 18 evrov so opravili svojo nalogo, kot je treba, manj smo bili zadovoljni z dnevnim ulovom. Bila je orada, a niti ne cel file, temveč kosi ribe, zviti v kepo, oblečeno v skorjico drobtin in oliv. Za 25 evrov.

Pljukanci s škampi in kozicami
Orada v skorji drobtin in oliv

V Puntulini se človek ne more znebiti vtisa, da je kot v dubrovniški Nautici, kjer je vse podrejeno lupljenju gostov, le da so tam cene zaradi prelepega obzidja in morja še kakšno kuno višje. Kakor koli, za slovo smo se lotili še njihove verzije millefoglie z jagodičevjem, ki se ne more meriti ne z italijanskimi, ne s francoskimi verzijami, niti z našo kremno rezino na Bledu ali v Asu. Bolje se je izkazal vaniljev sladoled z lešniki in višnjami.

Sladoled in millefoglie

Povzetek

Restavracija s teraso, ki ima najlepši razgled v Istri, streže klasično morsko hrano, ki sicer presega povprečne restavracije s pomfritom in ocvrtimi mesninami ali ribami, po drugi strani pa ne ponuja presežkov, razen pri po morsko zasoljenih cenah. Za kakšnih 50 ali 60 evrov na osebo se boste verjetno najedli.

Vinska karta ne ponuja nič pretresljivega, so pa na svojem mestu vsa boljša istrska in hrvaška vina, šampanjci in nekaj razmeroma dragih tujih vin.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 5/5

Puntulina

Ul. Sv. Križa 38, 52210 Rovinj, Hrvaška

Telefon: +385 52 813 186