Loading...

Restavracija Cool House: trgovci, ki radi tudi kuhajo

V pritličju viške kulinarične trgovine Cool House so, logično, odprli tudi restavracijo, ki naj bi uporabljala le sestavine, ki jih prodajajo v trgovini.

Ljubljanski trgovini Cool House, eno v Šiški in eno na Viču, poznamo že nekaj časa, sploh iz obdobja koronskih zapor, ko smo doma pekli njihove prestižne mesnine, predvsem uležano govedino. Ponujajo tudi ribe, testenine, omake in sire, v času korone so imeli na voljo celo nekaj šampanjcev in majhen nabor italijanskih vin, ki jih še vedno prodajajo.

Vse, kar v njihovi trgovini na Viču vidite v prvem nadstropju, naj bi tudi nastopalo na krožnikih restavracije v pritličju. Kar v glavnem drži, čeprav ni bilo mogoče naročiti večine od najbolj prodajanih izdelkov v njihovi spletni trgovini: ne mocarele, ne repkov kozic, ne olja Morettini, ne fregole, na govedine wagyu.

A v resnici smo to pričakovali. Restavracija na Viču sodi med enostavne, ne predrage tovrstne lokale. Natakarska ekipa je prijazna, a še neuigrana. Jedi so konkretne, mestoma celo preobilne, ponudba pa vsaj delno prilagojena tudi malicam (imajo bogate solate) in večjim družbam, ki si lahko družno postrežejo s pinsami. Te bomo morda pokusili naslednjič, tokrat pa smo se lotili bolj tradicionalnega jedilnika in začeli z velikim narezkom, ki naj prikaže širino njihove ponudbe.

Narezek mesnin in sirov

Res škoda, da mladih natakarjev nihče ni poučil, kaj vse je na krožnikih, je pa vse iz trgovine, so bili prepričani. Približno smo uganili, da je pred nami pršut San Daniele, ob pikantni klobasi in salami pa so sodelovali olive, paprike, polnjene s tuno, kaprami in pistacijo, ter trije siri: klasičen poltrdi, rahlo pekoč s papriko in sir s pistacijo. Solidno. Na žalost je bilo največ rukole, ki je podložena skrbela predvsem za volumen jedi, ki stane 17 evrov.

V seriji hladnih predjedi dobite tudi karpačo (12 evrov), ki smo se ga še posebej veselili, saj je jasno, da trgovina z najboljšimi mesninami z vsega sveta pri karpaču ne more zgrešiti. Kljub temu da so si sami zapovedali sledljivost, nam niso zaupali, od kod prihaja majhna porcija govejih rezin, ki so jih okrasili s preveč rukole.

Goveji karpačo

Je pa ob obeh hladnih predjedeh pomagal simpatičen, a nasiten kruh iz peči, v kateri sicer pečejo pinse. Mimogrede, malce presenetljivo v Cool Housu kuhajo izvrstno krepko govejo juho z rezanci, ki si zasluži najvišjo oceno.

Cool House je na hitro rečeno bolj italijanska restavracija, čeprav ponujajo specialitete tudi z drugih koncev sveta, recimo burgerje. Velik del jedilnika je vezan na testenine z bolj ali manj enostavnimi omakami, našo ekipo pa so prepričali z izvrstno (zelo veliko) rižoto, ki je ob jurčkih in tartufati skrivala razmeroma velike kose rostbifa.

Rižota z rostbifom, jurčki in tartufato

Rižoto smo pospremili z Zalatelovim chardonnayjem, ki je zapisan kot hišno vino. Ne preveč obsežna vinska karta je sicer precej povprečna. Ob vinih, ki jih sami prodajajo v trgovini, je na voljo še Moet, najde se še kakšen prosecco, tu so še Kristančič, Jakončič, Marof, Edi Simčič in Četrtič. Vina so večinoma poceni, po drugi strani pa srebrna penina stane 30 evrov, kar je velikih 22 evrov več kot v okoliških trgovinah.

Pojdimo k mesu, ki je trgovino Cool House proslavilo. Kar na 34 evrov cenijo dokaj tanko odrezan rib-eye ameriškega black angusa. Je pa treba reči, da je bil pečen, kot se spodobi, mehak in okusen, simpatičen je bil tudi priložen pečen krompir s parmezanovo skorjico.

Rib-eye in pečen krompir s parmezanom

Italijanski navdih ponudbe se ponovi pri sladicah. Recimo. Z italijanskim sladkim gigantom Ferrero bi lahko namreč povezali tako skutno torto raffaello, ki po okusu res spominja na te kokosove kroglice, kot hišno sladico, ki se je izkazala za ocvrte kroglice z nutello, ki vam jih po želji prelijejo s temno ali belo čokolado. 

Ocvrta nutella

Povzetek

Restavracija, povezana s trgovino Cool House na ljubljanskem Viču, naj bi v prvi vrsti ponujala jedi in sestavine, ki so del nabora na policah. Marsičesa na jedilniku nismo opazili, kljub temu pa gre reči, da kuhajo solidno, bolj kot ne italijansko kuhinjo. Pečejo pinse, sestavljajo solate, kuhajo rižote in testenine ter pečejo burgerje in kose mesa.

Vinska karta je povprečna, a za potrebe enostavne kuhinje dovolj kakovostna. Ob nekaterih italijanskih vinarjih je največ Bricev, nekaj Vipave in ščepec Štajerske.

Ocena 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 3/5

Restavracija Cool House

Gerbičeva ulica 120, 1000 Ljubljana

Telefon: 0593 40531