Loading...

Leto presežkov za Santomas

Kljub covidnim časom so v kleti Santomas v Šmarjah nad Koprom, eni največjih v Istri, z izkupičkom leta 2021 izredno zadovoljni. Med drugim je bil glava družinske hiše Ludvik Glavina kot lastnik najboljšega refoška leta 2021 izbran za Kralja refoška, vnukinja Nika Glavina pa bo dve leti kraljevala kot istrska kraljica.

Pri Santomasu so na 48. prazniku refoška za refošk Antonius 2015 prejeli priznanje za najboljši refošk slovenske Istre 2021, glava družinske hiše Ludvik Glavina pa je bil s tem izbran za Kralja refoška. Nekoliko kasneje so na tekmovanju Austrian Wine Challenge prejeli pet zlatih in štiri srebrne medalje.

Premierno pa so predstavili tudi vino, ki ga je izjemno pohvalil ameriški vinski kritik Jeb Dunnuck. Grand Cuvee letnik 2015 je dopolnil ocene enega najbolj vplivnih vinskih ocenjevalcev in kritikov moderne dobe Roberta Parkerja ml., ki je pred šestimi leti dvema zvrstema iz šmarske kleti –  Grand Couvee 2006 in Grand Cuvée 2009, podelil za slovenske razmere magičnih 95 točk. Prav toliko je veliki rdeči zvrsti iz leta 2015 podelil Jeb Dunnuck, ki je sicer nekoč vina ocenjeval prav pod okriljem Parkerja.

Nika Glavina, mlada enologinja, ki je prevzela marketinške dolžnosti v družinski vinski hiši, in je postala nova vinske kraljice Istre,  je ob tem dejala, da gre za veliko priznanje tako za samo klet kot celotno slovensko vinarstvo in da so dokazali, da se lahko slovenski vinarji kosajo z najboljšimi.