Loading...

Molekularni “tiskalnik” za izdelavo pijač

Naprava lahko menda ustvari katerokoli pijačo – od ledene kave do vina.

Tako kot lahko 3D-tiskalnik poustvari katerokoli obliko, lahko naprava kalifornijskega podjetja Cana (ki ni povezano z znamko vod z Goričkega) zmeša katerokoli pijačo, ki si jo lahko zamislimo.

Ker je naš svet narejen iz molekul, je nova naprava pravzaprav nekakšen tiskalnik molekul, iz katerih so sestavljene različne pijače. Če lahko poustvariš različne molekule, lahko torej iz naprave priteče kakršen koli napitek. Tako nekako so pojasnili koncept svoje revolucionarne naprave, ki jo lahko celo že naročite – dostava je obljubljena v začetku leta 2023.

Kot so povedali izumitelji, je njihov aparat plod triletne raziskave, v kateri so identificirali in izolirali različne molekule, ki definirajo različne okuse nam znanih pijač. Z njihovo napravo si je tako mogoče zmešati na tisoče različnih pijač od kave, ledenih čajev, energijskih napitkov in “hard seltzerjev” do koktajlov in celo vina.

Obljubljajo tudi, da si lahko vsak po svoje regulira na primer vsebnost sladkorja, kofeina in alkohola, naprava pa ima tudi zaščitno kodo v primeru, da si pijače ustvarjajo otroci. Za povrh je molekularna mašina tudi okolju prijazna, saj ne proizvaja odpadkov v obliki plastike, pločevink in druge embalaže.