Loading...

Turistična kmetija Arkade Cigoj: pri slavnih skodranih prašičkih

Postojanka v Črničah velja za eno najslikovitejših slovenskih turističnih kmetij, ki je dejansko tudi kmetija in ne zgolj turistična destinacija.

Na kmetiji v Črničah pridelujejo vse, kar potrebujete za dobro gostijo. V glavni vlogi so prašički prestižnih pasem, sledijo domača vina, ki v Vipavski dolini nikoli niso slaba. Tudi Cigojeva niso. Vsa mirna vina, ki jih ponujajo, so domača, le pri peninah imajo Sanaborjevo penečo malvazijo iz Štanjela, menda je v hiši zato, razlaga gospodarica, ker se edino ta po kakovosti lahko meri s hišnimi vini.

V jedilnici, ki morda že potrebuje malce obnove, nas je peneča pijača pozdravila skupaj s kruhki z zaseko in pašteto, hitro pa je sledil pričakovan narezek iz domačih mesnih specialitet, ki so povezane s skodrano pasmo prašičkov mangalica oziroma mangulica, kot jim pravijo pri Cigoju: pršut, tlačenka s pistacijo in poprom, vratovina, sušena svinjska ribica, salama in panceta, povrhu pa še merica snežno belega larda.

Narezek hišnih mesnin

Brez pripomb, razen morda te, da je bilo ob našem zadnjem obisku mesnin na krožniku nekaj več. Mesu so pomagali okisana zelenjava, sosedov sir in kruh z ocvirki. Gotovo eden najzanimivejših narezkov pri nas in gotovo bi ga lahko pojedli še enkrat toliko.

Vsake toliko smo dobili občutek, da naše omizje malce moti petkov hišni scenosled dejavnosti. Gostom najraje ponudijo pethodni meni zmerno velikih jedi, naša ekipa pa si je želela pokusiti še kaj zunaj tega okvira, kar smo si na koncu tudi izprosili. Pri juhah smo se recimo soočili s solidno zelenjavno mineštro, ki je z malo priloženega mesa spominjala na bogate enolončnice, a je še bolj prijala odlična gobova juha.

Nadaljevali smo z malvazijo 2020, ki je manj oranžna, kot je bila kakšen letnik ali dva manj, a pravih razlogov za barvni premik niso izdali. Je bilo pa vino vseeno dovolj bogato, da se je brez težav soočilo z rezanci, v katerih glavno vlogo prevzemata radič in klobasa, pa tudi z njoki, ki jih bogatijo s kopunom, bučkami in jabolki.

Moramo priznati, da premikov v družini Cigoj v zadnjem času nismo natančno spremljali, a zdi se, da je v kuhinji nova kuhalnica, ki tehnično kuha brez napak. Še posebno se izkaže pri toplih jedeh.

Rezanci z radičem in klobaso

Če bi se držali osnovnega menija, bi vsi pri mizi dobili za glavno jed svinjska lička in potem še sladico, a kot smo omenili, se nismo dali. Vseeno nam je, koliko stane, pokusili bi tudi kaj drugega. Recimo perfektno pečen file mangalice, ob katerem je sodeloval popečen radič v panceti, pa krompir s kodrolistnim ohrovtom in koleraba. Klasična jed z novimi, simpatičnimi okusi.

File mangalice z radičem v panceti

Nič manj zadovoljni nismo bili s telečjim tomahavkom z dušeno čebulo, pa še veliko skledo mešane solate z zeljem, krompirjem, radičem in fižolom smo si privoščili. Mimogrede, če je kis domač Cigojev, je olje Lisjakovo.

Telečji tomahavk

Pri glavnih mesnih jedeh se nam je pridružil hišni merlot, nam pa hrane še ni bilo dosti. “Pokusili bi tudi zajčka,” smo najavili in odgovorili so nam z začudenim pogledom. Prispel je v okusni omaki, mehak kot vse meso, ki smo ga pokusili tisti večer, in s polento, da smo se res najedli.

Zajček s polento

No, nekaj prostora je še ostalo. Sledil je namreč še posladki muškat, ki je pokril panakoto, pomarančno torto in hruškovo pito. In kaj človek potem sploh še potrebuje? Morda kakšno od sedmih ali osmih žganic, ki čakajo ob strani: od rutice do borovničk in methane. So pa to trenutki, ko človek pohvali svojo odločitev, da je na Cigojevi domačiji najel tudi sobo (dve osebi bosta spali za osemdeset evrov).

Tris sladic

Povzetek

Turistična kmetija, ki je zaslovela z lastno produkcijo predvsem mesnin in vina. Od petka do nedelje ponujajo še vedno enako robo, a se zdi, da so recepti bolj dodelani kot pred nekaj sezonami. Jedi poenostavljeno strežejo v obliki menija s petimi jedmi. Naš je bil za eno jed daljši in za eno jed razkošnejši in je stal 40 evrov na osebo.

Vinska ponudba je skoraj izključno v rokah domačega vinarja, ta ima v Vipavski dolini terene, ki zagotavljajo vedno sijajna vina, nam je bil še posebno všeč merlot (25 evrov), steklenica nič več oranžne malvazije je bila 20 evrov.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 3/5

Turistična kmetija Arkade Cigoj

Črniče 91, 5262 Črniče

Telefon: 05 36 66 009