Loading...

Velenju naziv zeleni list Evrope

V francoskem Grenoblu so za zeleno prestolnico Evrope 2024 razglasili špansko Valencio. Naziv zeleni list Evrope pa sta si razdelila danski Elsinore in Velenje.

Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je vsa tri mesta pozdravil v klubu evropskih zelenih mest. “Ta mesta si močno prizadevajo za bolj zdravo in zeleno okolje za svoje prebivalce in so navdih za druge. Mesta so v ospredju zelenega prehoda in verjamem, da lahko zgradimo bolj zeleno in pravičnejšo Evropo za vse,” je dejal.

Cilji evropske nagrade zeleni list so prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov, identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, ter spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom.

Velenje si prizadeva za postopno opuščanje premoga, hkrati pa odpira nove zaposlitvene možnosti v sektorjih zelenih delovnih mest. Mesto je med prvimi v Sloveniji vzpostavilo sistem ločenega zbiranja odpadkov in od takrat izboljšuje ravnanje z odpadki.