Loading...

Na Brdo pri Kranju pripeljejo vina, ki jih drugje ni mogoče poskusiti

Po dveh letih se na sceno vrača Festvina, vinski festival, ki ga prireja podjetje Koželj – hiša dobrih vin.

V ponedeljek, 30. maja, bodo ljubitelji vin na Brdu pri Kranju že deveto leto spoznavali in okušali vinske trende, le da bo tokrat festival še toliko bolj poseben, saj se bo predstavilo rekordno število vrhunskih razstavljavcev, od tega več kot 65 slovenskih in 25 tujih vinarjev, ki bodo predstavili svoja najodličnejša vina in ekskluzivno nove ali posebne letnike, ki jih še ni mogoče zaslediti v redni prodaji.

65 vinarjev se bo predstavilo s tremi do petimi vzorci vin, nekateri razstavljavci pa bodo predstavili tudi vina, ki jih ni moč poskusiti ali kupiti nikjer drugje. Vsak od obiskovalcev bo prejel ocenjevalne lističe, kamor si bodo lahko zapisovali misli in ocene vin, ki so jih preizkusil, in jim bodo kasneje služili kot dober pripomoček pri izbiri vin ali oblikovanju vinske karte.

“Čudovita dežela z dobrimi vini in vinarji”

Kot je povedal direktor Jože Koželj, so prvi festival Festvina organizirali pred 19 leti, potekal pa je na Račjem otoku s 25 vinarji, s katerimi še danes sodelujejo, na prireditev pa je že takrat prišlo 300 gostov. Tako se je začela zgodba, ki se ponavlja na vsak dve leti in pridobiva, vedno več razstavljavcev in obiskovalcev. “K temu pripomore tudi to, da je v Sloveniji velika vinska širina, različnost in pestrost. Imamo čudovito deželo z dobrimi vini in vinarji, ki gredo z ramo ob rami s kulinariko vse višje,” je povedal Koželj.

Strokovna delavnica na temo naravnih vin

Po napovedih bo glavna tema strokovne delavnice tema naravnih vin, na kateri bodo glavni govorniki Tatjana Košmerl iz biotehnične fakultete v Ljubljani, Martin Gruzovin, sommelier in predstavnik vinske kleti Guerila, Paolo Mitchaut, predstavnik kleti M. Chapoutier iz Francije ter Georgi Natenadze, predstavnik kleti Natenadze’s Wine Cellar iz Gruzije. V dvorani Heros bo še brezplačna Masterclass delavnica z degustacijo od 20. ure naprej pa bo glavno festivalsko dogajanje v Kongresnem centru Brdo, after party pa pripravljajo na Račjem otoku.