Loading...

Top vinski trendi leta: med najbolj vročimi tudi slovenska vina

Med vini, ki naj bi v letu 2022 postala (še bolj) priljubljena, poznavalci omenjajo tudi slovenska.

V vinski reviji Decanter so več uveljavljenih vinskih trgovcev in drugih poznavalcev povprašali, katera vina bodo pivci letos še posebej radi naročali oziroma kupovali. Njihove napovedi niso povsem enake, so si bili pa vsi edini, da bodo vinoljube še posebej zanimale do zdaj manj znane vinske regije.

Po eni strani se bo to zgodilo, ker si marsikdo preprosto ne more privoščiti burgundcev, bordojcev in šampanjcev, po drugi strani pa so predvsem mlajši ljubitelji vina preprosto radovedni. Robin Wright, ki bdi nad ponudbo pijač v newyorški restavraciji Ci Siamo, je kot vina, ki bodo letos pritegnila pozornost, izpostavila tudi slovenska.

“Ezoterična vina iz manj znanih regij”

“Mislim, da si bodo ljudje upali stopiti iz cone ugodja, stran od tradicionalnih francoskih in ameriških imen, ter začeli piti bolj ezoterična vina iz manj znanih regij,” je dejala za Decanter in kot primere teh “ezoteričnih” vinskih krajev izpostavila Korziko, Slovenijo in Švico.

Ob tem je izpostavila predvsem oranžna, torej macerirana bela vina. “Kar presenetilo me je, koliko oranžnih vin iz Italije in Slovenije prodamo,” je povedala in to pripisala predvsem radovednosti gostov, ki jih zanimajo zgodbe za temi vini in ljudje, ki so jih pridelali.

Foto: Unsplash