Loading...

Žari na oglje proti plinskim in električnim žarom. Katerega izbrati?

Maja se začenja z naših vrtov in iz atrijev kaditi, začne pa tudi dišati, saj prihaja sezona piknikov.

Če so bili nekoč žari bolj kot ne preproste železne plošče ali rešetke, ki jih je ogrevalo oglje ali plin, so danes moderni žari prave letne kuhinje na kolesih ter središča sveta naših vrtnih zabav in piknikov. Tudi uporabljamo jih lahko na več načinov: kot klasičen žar, kot štedilnik ali kot klasično pečico.

Ob pestri ponudbi žarov na oglje, na plin, kamado žarov in žarov na elektriko, ki so na voljo v vseh Bauhausovih poslovalnicah, se danes marsikdo med sprehodom po trgovini, kjer so nastavljeni novodobni lepotci, vpraša, kakšnega izbrati in v čem so prednosti posameznih žarov.

Žari na plin – za začetnike in enostavno peko

Žari na plin pregovorno veljajo za najbolj priročne, zato so primerni tudi za žarmojstre začetnike, saj za razliko od žarov na oglje ni treba čakati, da se oglje vžge. Tako kot moderne avtomobile jih namreč odlikuje hiter elektronski vžig s pritiskom na gumb, želeno temperaturo pa lahko enako kot pri žarih na elektriko nadzirate le s pomočjo stikala. Odlična lastnost plinskih žarov je tudi, da vam ne bo treba dodajati ali ponovno žariti oglja, če boste morali speči dodatno rundo dobrot, hrano pa lahko pripravljate na več gorilnikih.

Ko je plinski žar prižgan, lahko povsem enostavno pečete svoje dobrote, vse dokler jih ne zmanjka. Seveda le v primeru, da ne zmanjka plina, kar je v primerjavi z žari na elektriko lahko malo manj ugodno. Prednost plinskih žarov, ki jo poudarjajo izkušeni mojstri za obračanje mesa in drugih dobrot, pa je v tem, da plinske žare nekoliko lažje očistite kot sorodnike na oglje: ne bo vam namreč treba drgniti plošče ali rešetk, na katerih se je sprijel dim skupaj z maščobo, pa tudi pepela ne boste nosili v smetnjak.

Žari na oglje – za romantike in ljubitelje dimljene arome

Žare na oglje cenijo predvsem tisti, ki prisegajo na romantiko ob peki, saj ima peka na oglju za razliko od plina ali elektrike pridih prvinskosti, čeprav lahko na novodobnih žarih na oglje pečete na kar tri načine hkrati. Na direkten ali indirekten način, v ponvi ali na rešetki. Danes so žari na oglje, zlasti Kingstonovi, ki so paradni konj Bauhausove ponudbe, lepši, bolj kakovostni in predvsem varnejši od tistih iz naše mladosti, a še vedno prinašajo navdih nostalgije, kar je za mojstre peke na žaru še vedno pomembno.

Žari na oglje se danes lahko kosajo z vsakim žarom na plin ali elektriko tako po dizajnu kot kakovosti, saj so izdelani z najsodobnejšo tehnologijo, ponašajo pa se tudi z emajliranimi gorilnimi posodami, termometri in rešetkami z različnimi premeri, ki so kromirane in izdelane iz jekla najvišje kakovosti. So tudi mobilni, za kar pri Kingstonovih žarih na oglje poskrbita dve praktični kolesi, zato jih lahko hitro in varno pripeljete na osrednje prizorišče vrtne zabave. Največja prednost, ki jo poudarjajo vsi ljubitelji dobrot z žara, pa je v okusu pečenih jedi, saj so dodatno začinjene z vonjem po dimu, za povrh pa omogočajo peko pri višji temperaturi kot ostali žari.

Tudi sam prižig žara na oglje je drugačen, kot smo ga bili vajeni nekoč, ko je bilo treba za vžig uporabljati časopisni papir in trske. Danes so v Bauhausu na voljo naravni prižigalec ognja v obliki lesne volne, ki omogoča, da brez slehernih težav hitro in varno zanetite ogenj v žaru ali pa v domači peči oziroma kaminu. Lesna volna je povsem naraven material, ki prihaja iz certificiranih gozdov in je zato do okolja prijazna, saj gori brez vonja in ne vsebuje prav nobenih strupenih snovi.

Žari na elektriko – moderna tehnologija na vašem vrtu ali v atriju

Največja prednost električnih žarov je predvsem v tem, da morda potrebujemo le podaljšek in peka najljubšega kosa mesa, hrenovk ali čevapčičev ob bučkah in jajčevcih se lahko začne. Brez polnjenja plinskih jeklenk, brez razmišljanja, ali imamo na zalogi dovolj oglja za peko, ko pridejo po dveh urah na obisk še sosedje ali prijatelji.

Šolski primerek žara na elektriko je na primer Bauhausov električni žar z vozičkom Weber Pulse 2000, s katerim lahko prijatelje in znance očarate z uporabo najbolj napredne tehnologije. Robotov za peko, ki bi nadomestili domačega žarmojstra, sicer v Bauhausvih trgovinah še ni, zato pa se tam kupcem nasmiha Weber Pulse 2000, ki med konkurenčnimi brati na plin ali elektriko izstopa z integrirano tehnologijo iGrill. Ta omogoča prikaz in nastavljanje temperature s pomočjo aplikacije, ki deluje preko bluetooth povezave in je na voljo tako za naprave iOS in Android.

Vse, kar potrebujete za popolno pečen kos mesa, ribe ali zelenjave, sta Weber aplikacija in temperaturni senzor, zaslon na žaru pa vam bo javil, ko se zaključi samodejno segrevanje; tako boste vedeli, kdaj je optimalni čas za pričetek peke. S pomočjo sonde za merjenje temperature mesa boste imeli tudi popoln nadzor nad specialiteto, ki jo pečete, vključeni alarm pa vas bo vodil med nastavitvami za peko. Tako bo kos mesa prav tak, kot si ga želijo gostje – manj, srednje ali bolj zapečen, temperatura peke na tem žaru pa doseže tudi do 315 stopinj Celzija.