Loading...

Da Nando: furlanske dobrote in najboljša vinska karta

Gostilna Da Nando, streljaj od Palmanove, noče biti prav nič več kot gostilna, a ima pred konkurenco veliko prednost predvsem zaradi ene najboljših vinskih kart v Italiji.

Dan je bil pust in siv, ko smo stopili k točilnemu pultu. V kotu pri domači mizi so ob pivu in vinu možakarji glasno kartali. Na pultu je na goste čakal ducat odprtih vin, na policah je bilo desetine žganic, za vsak primer prodajajo tudi cigarete. Imeli smo še nekaj časa, polovica naše odprave se je na poti izgubila in zašla k nekemu drugemu Nandu, mi pa smo pol urice izkoristili za pregled ene najboljših vinskih kart v Italiji.

Od našega zadnjega obiska so jo digitalizirali in pregled je veliko lažji. Po sortah, po državah, po regijah. Takole na hitro: največ belih vin je iz Furlanije, največ rdečih iz Toskane, imajo tudi slovenska, tako primorska kot štajerska vina. Najdražji so rdeči francozi, ki v večjih dimenzijah lahko sežejo tudi čez 21.000 evrov, medtem ko najcenejša vina, teh je seveda največ, stanejo sprejemljivih 25 evrov.

Da Nando je torej raj za tiste, ki ljubijo vina, vinska karta pa je za ljubitelje vin biblija, ki je v pol ure, kolikor smo imeli na voljo, niti približno nismo uspeli prebrati v celoti. Tako lahko rečemo, da nismo ugotovili, koliko tisoč steklenic različnih vin imajo, je pa dejstvo, da natančno prebiranje digitalizirane vinske karte izkušenemu bralcu vzame nekaj ur, ki jih je verjetno bolje zapraviti s pokušinami.

Recimo s šampanjcem Bertrand-Delespierre, ki je obračunal s pozdravom iz kuhinje: sušena tuna, salikornija ter omaka iz graha in mete. Enostaven grižljaj izvrstnega okusa, kar se je, mimogrede, ponavljalo vso večerjo. Po eni strani preproste jedi in uglašeni okusi, po drugi strani razmeroma hitra menjava vin. Šampanjca še nismo popili, ko so že odpirali tokaj 2021 iz kleti Borgo del Tiglio.

Izvrstno sveže vino se je srečalo s prvimi jedmi menija (70 evrov na osebo). Recimo s karpačom ombrine, govejim tatarcem z riževimi kosmiči in zeliščno omako, pa s tatarskim iz gamberov, želejem Camparija in redkvico ter polento s sirom montaž in nadrobljeno klobaso v kisu, ki ji za dobro mero priložijo še desko sijajne pancete.

Karpačo ombrine
Goveji tatarski z riževimi kosmiči in zeliščno omako

Porcije pri Da Nandu niso majhne, pravzaprav so neobičajno velike za tako dolg degustacijski meni. Nič manjši ni bil krožnik zelenih in belih špargljev s poširanim jajcem ali krožnik postrvi z omako iz inčunov, grahom in zelenjavo, k čemur pristavijo enega boljših italijanskih sauvignonov, Ronco delle Mele 2021 iz kleti Venica na italijanski strani Brd.

Zeleni in beli šparglji s poširanim jajcem

Ko smo prešli na še konkretnejše predjedi, se je zamenjalo tudi vino – naslednji je bil modri pinot Krafuss 2018 iz trentinske kleti Alois Lageder, ki je tekmoval s prašičkovo potrebušino s fižolovo omako, lahkimi ravioli z brancinom in zeliščno omako ter nepretresljivo rižoto s šparglji. Naj na tem mestu še zapišemo, da tako hladne kot tople predjedi, če ne naročite menija, stanejo od 10 do 20 evrov, a so porcije potem še malo večje.

Polenta s sirom montaž in nadrobljeno klobaso v kisu ter deska pancete

Se pa s količinami bori neverjetna vinska karta, kar se je videlo predvsem ob drugi seriji toplih predjedi, ko so ob raviolih z ragujem divjega prašiča in hišni variaciji testenin amatriciana postregli kozarec furlanskega merlota Vistorta iz davnega 2007, nato pa ob glavni jedi, hišnem pogledu na vitello tonnato, še kozarec amaroneja Sartori 2012.

Zanimiva vina, ki so se dobesedno spojila z mesno-ribjo kombinacijo. Vitello tonnato je pri Da Nandu topla jed, kos teletine je gigantski, osveži ga prijetno kiselkasta tunina omaka, naš nasvet pa je, da se zraven ne bojte naročiti še sicer nasitnega, a neprecenljivega krompirjevega pireja.

Vitello tonnato

Ob koncu razmeroma dolge večerje imajo pri Da Nandu tudi pri sladicah odgovore na vsa vprašanja. Najprej smo se sladkali klasično italijansko: mandljeve piškote (cantuccine) smo pomakali v Drijev sladki ramandolo, nato pa si ob istem vinu privoščili še crepes suzette, flambirane palačinke s pomarančno omako.

Flambirane palačinke s pomarančno omako

In treba je tudi reči, da Da Nando ni gostilna, iz katere bi na koncu goste podili domov. Družbe in družbice se zberejo ob šanku, kjer so večerjo začele, in še kaj popijejo. V našem primeru je bila to furlanska grappa iz ramandola, jasno, iz kleti Dri.

Povzetek

Furlanska gostilna s prijaznim šankom za domačine in vse preostale, ki bi le nekaj popili, se bolj ali manj uspešno brani modernih kulinaričnih prijemov. V veliki jedilnici strežejo tradicionalne italijanske jedi, predvsem testenine in rižote. Enostavno, bi lahko rekli, a je povsem jasno, da so jedi natančno sestavljene in pripravljene. Degustacija sedmih ali osmih konkretnih jedi stane 70 evrov.

Vinska karta, ena najboljših, kar jih lahko poskusite tako blizu naših meja, je enciklopedija vin vsega sveta, še posebej natančni so pri italijanski kapljici. Imajo tudi slovenska vina. Cene so sicer ugodne, a imajo nekaj pregrešno dragih steklenic, predvsem iz francoskih kleti.

Ocena: 5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 5/5

Ambient: 4/5

Trattoria Da Nando

Via Divisione Julia 14, 33050 Mortegliano, Italija

Telefon: +39 0432 760187