Loading...

Vinska elita v Stožicah

V ponedeljek so v VIP prostorih nogometnega stadiona Stožice priredili že 2. Evino portfolio tasting.

“Lani nas je udeležba navdušila, zato smo se letos odločili, da dogodek, ki bo nedvomno vplival na dvig poznavanja vin in posledično boljšo vinsko ponudbo, ponovimo. Veseli nas, da smo na dogodku srečali ekipe večine uveljavljenih slovenskih barov, restavracij, hotelov in picerij, kar samo poudarja pomen tovrstnih srečanj. Na koncu je bilo več kot 600 obiskovalcev, kar je izjemno,” je po dogodku povedal direktor Evina in glavni organizator Gašper Čarman.

Gašper Čarman

Vinska elita

Povabilu so se odzvali slovenski vinarji Marjan Simčič, Burja, Sutor, Dolfo, Pasji rep, Gašper Vina, Familija, Vina Gross, Oskar, Edi Simčič, Šumenjak in Movia. Pridružili so se jim tudi slovenski izdelovalci gina Brin in Monologue ter številni tuji gosti. Hkrati so svoja vina predstavili številni tuji vinarji iz sosednjih držav. Iz Italije so nas obiskali La Vigna di Sarah in Pittars s svojimi odličnimi prosecci, La Spinetta iz Piemonta, Livon iz Friulia ter zamejski vinarji Sturm, Gravner in Zidarich. Svoja vina sta predstavili tudi hrvaški kleti Kabola in Belaj ter bosanska klet Škegro. Obiskovalcem so bila v sklopu dogodka na voljo vina Francije, Italija, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Avstralije in Združenih držav Amerike, ki lepo celostno zaokrožujejo ponudbo Evina.

Vermut in žganice

Francesco Bigo iz Cocchija je predstavil vermute Cocchi iz Italije, ki že drugo leto zapored kraljujejo na prvem mestu lestvice najbolj priljubljenih vermouthov po izboru Drinks Internartional. Prav tako je veliko zanimanja požel predstavnik izjemnih konjakov Tesseron, s svojim konjakom Lot N°29, edinim konjakom, ki mu je priznani mednarodni vinski kritik Robert Parker podelil 100 / 100 točk. Letošnja novost je bila izjemna ponudba žganih pijač, ki so v preteklem letu obogatila ponudbo Evina – poleg že poznanih znamk ginov (Nordes, Martin Miller’s, G’Vine, Gunpowder) in ruma Dictador, so gostje lahko poizkusili nove rume Dillon, irski whisky Hyde, škotski viski Douglas Laing, armagnac Tariquet, calvados Comte Louis de Lauriston in tekilo Arette.

Festival so obiskali številni znani slovenski obrazi, lastniki restavracij, ki so se lahko osebno podružili tudi z novimi vinarji v ponudbi Evina – znamke Herga, Tilia in Bužinel.

Šampanjci

Kot vedno so največje zanimanje poželi šampanjske blagovne znamke Pol Roger, Serge Mathieu in Delamotte ter slovenski mednarodno uveljavljeni vinarji, kot so Marjan Simčič, Primož Lavrenčič s Posestva Burja, vina Gašper ter dva novinca med Evino vinarji – Tilia in Herga. Eden osrednjih delov dogodka sta bili stojnici s francoskimi in italijanskimi vini, kjer so obiskovalci spoznavali vina Burgundije, Bordeauxa, Piemonta, Toskane in drugih priznanih vinskih pokrajin.

Koktejli in kozarci

V barskem delu so barmani Eva, Jan in Gal obiskovalcem pripravljali odlične koktejle, med katerimi sta največ navdušenja požela Cold Irish Coffe in Arette Negroni, koktejl, ki skladno s svetovnimi trendi v ospredje postavlja tekilo. Celoto je lepo zaokrožila ponudba kave Antica Tostatura Triestina, ki je poskrbela, da se bili obiskovalci skozi celoten dogodek deležni kakovostne poživitvene skodelice vrhunske kave.

Vsi obiskovalci so vina degustirali v kozarcih svetovno priznane in uveljavljene blagovne znamke Riedel, ki jo vodi že 11. generacija in se lahko pohvali z več kot 265 letno tradicijo. Riedel kozarci s svojimi natančnimi linijami in estetskimi oblikami poskrbijo, da lahko okusi in arome vina ter koktajlov zaživijo do popolnosti. Na dogodku so predstavili njihove številne linije, med njimi tudi novo “najtanjšo in najlažjo” linijo kozarcev Veloce, ki še poudari izkušnjo uživanja ob pitju vina, in linijo bar, ustvarjeno za koktejle in žganice.

Foto: Dean Dubokovič