Loading...

Malvazija vabi v Portorož

5. in 6. marca bo v portoroškem hotelu Slovenija letošnji, že 25. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki ga pripravlja Društvo vinogradnikov slovenske Istre.

Obiskovalci bodo v teh dveh dneh lahko okušali malvazije več kot 60 vinarjev iz slovenske Istre, Brd, Krasa, Vipavske doline, hrvaške Istre in Italije. Med 120 vzorci  bodo tudi tiste, ki so še pred odprtjem festivala na ocenjevanju Izbor Sommelier Slovenije prejele največje število točk. Komisija namreč vsako leto izbira med prijavljenimi malvazijami, razdeljenimi v šest kategorij, in sicer peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane.

Vstopnina na letošnji festival je 20 evrov za en dan in 30 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa bodo prejeli festivalski kozarec. Poleg degustacij se lahko udeležijo šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic. V nedeljo bo moč obiskati tri delavnice, ki jih bodo vodili enolog družbe Vinakoper Boštjan Zidar ter sommelierki Liliana Savioli in Majda Debevc. V ponedeljek pa bosta poleg kulinarične delavnice na voljo še dve strokovni – z zmagovalnimi malvazijami ocenjevanja Sommelier Slovenije 2023, ki jo bo vodil najboljši sommelier Slovenije Valentin Bufolin, in delavnica vinskih kraljic slovenske Istre.