Loading...

Gostilna Pri mlinu: zunaj burja, v hiši pa kraški pršut in brinjevec

Na Krasu je kar nekaj postojank, ki jih velja preizkusiti, ena najbolj zanimivih, ne predragih in, kot zapoveduje naša rubrika, domačih je v slikoviti Dolenji vasi.

Nedaleč od Senožeč je trikrat na teden, v petek, soboto in nedeljo, od 12. ure do polnoči oziroma v nedeljo do enajstih zvečer odprta, največkrat polna, če ne že kar razprodana gostilna, ki verjetno najbolj ustreza opisu “poceni in dobro”, ki ga spričo vse višjih cen zasledujemo v našem časopisu.

Ko smo pregledali meni gostilne Pri mlinu, so se nam v topli jedilnici s pogledom na zasneženi Nanos skoraj orosile oči. Zunaj je brila huda burja, ki se kljub napovedim ni umirila, nas pa so grele napovedi na jedilniku: kraški pršut, klobasa, panceta, ovčji sir, enolončnice, testenine, ječmenova kaša, divjačina, palačinke, štruklji …

Pogled skozi okno gostilne Pri mlinu

Cene? Kaj reči? V Ljubljani, na Obali in na smučiščih boste težko našli gostilno, ki ni vsaj dvakrat dražja od gostilne v Dolenji vasi. Morda je na Krasu kakšna cenejša in če je, jo bomo našli in se do sitega najedli, kot se je naša, tokrat štajersko obarvana šestčlanska družba.

Hladne mesnine z belim penastim kruhom

Gostilna Pri mlinu ponuja več kot bogat asortiment različnih bolj ali manj nasitnih jedi že v samem začetku. Če seveda ne začnete kar z domačim brinjevcem, ki ga radi ponudijo za boljšo voljo. Hladnih jedi je kak ducat, če štejemo, da v bogatem narezku (7,5 evra) sodelujejo skoraj meden kraški pršut, robustna domača klobasa, slastna budžola, mesnata panceta, dišeč ovčji sir, velike olive in okisane kumarice.

Narezek in ovčji sir s tržaško omako

Podprt z mehkim, kar penastim primorskim belim kruhom je to obrok, ki napoveduje resno pojedino, ki smo jo pospremili z zanimivo hišno specialiteto, ovčjim sirom s tržaško omako (pet evrov). Ovčji sir sicer lahko začinijo tudi z medom in orehi ali pa ga celo spanirajo, za sladokusce pa imajo tudi tatarski biftek za zavidljivih deset evrov.

Naj ob obveznem brinjevcu in še nekaterih žganicah za dva evra omenimo še briško klet, ki je na vinski karti zastopana z vini iz linij Quercus in Bagueri. Cene so približno polovico nižje, kot smo sicer navajeni, cena chardonnayja Bagueri, enega najboljših slovenskih chardonnayjev, je recimo 22 evrov za steklenico. Domača vina (teran, zelen …) so po evro na kozarec. Mi smo pri prvih jedeh pili chardonnay Bagueri, proti koncu, ko je imela večina na mizi tople mesne jedi s prilogami, pa smo preskočili nekaj malega na teran in cabernet sauvignon iz linije Bagueri.

Premiera bobičev in gosta radičeva juha

Kot smo omenili že na začetku, je gostilna Pri mlinu tudi pravi naslov za ljubitelje juh oziroma enolončnic. Vsak dan imajo tri ali štiri juhe, največkrat so na repertoarju goveja, gobova in jota z zeljem, na večer našega obiska pa so se (menda prvič) lotili bobičev, bolj istrske kot kraške čorbe.

Lahko bi rekli, da je bila premiera pospremljena s stoječimi ovacijami in enolončnica s koruzo, korenjem, fižolom, krompirjem, čebulo in česnom je bila tako dobra, da bi se lahko zmotili in bi mislili, da smo v bližnji Istri. Radičevo juho smo jedli prvič, obogatijo jo s popečeno panceto. Obe juhi konkretnih porcij sta po štiri evre, tradicionalna goveja pa je le tri evre.

Radičeva juha in bobiči

Domače testenine in kvartet za sladokusce

Po stari navadi kraških gostiln, v katere so Tržačani in Ljubljančani drli v osemdesetih, imajo Pri mlinu še vedno zavidljivo število jedi, kot so njoki in druge testenine, tudi štruklji in kruhovi cmoki. Cene so za slovenske razmere spet ugodne, večina teh jedi stane okoli šest evrov, le kadar jih pomešajo s črnimi tartufi, se cene dvignejo na deset evrov, višje pa v nobenem primeru ne. Mimogrede, pripravijo tudi ječmenovo kašo z gobami ali tartufi in še, da ne pozabimo, kruhovi cmoki so polnjeni z zelenjavo in špehom.

Njoki s tartufi

Izračun sicer pravi, da se najbolj izplača vzeti tris, v našem primeru je šlo pravzaprav za kvartet – za štiri vrste testenin, debele domače rezance z mletim mesom, njoke z gobami, špinačni štrukelj in kruhov cmok s pečenkino omako. Tako pisana porcija stane znosnih osem evrov in ima možnost po količini zadovoljiti dve osebi, po kakovosti pa verjetno vsakogar.

Testeninski tris, ki se je izkazal za kvartet: rezanci z mletim mesom, njoki z gobami ter špinačni štrukelj in kruhov cmok

Jagenjček, jelen in prave palačinke

Pri glavnih jedeh se cene lahko zelo razlikujejo. Dunajski ali, kot mu pravijo, milanski zrezek stane osem evrov, najdražja je divjačina, jelenov hrbet, ki ga pripravijo z brusnično omako, je 18 evrov. Pripomnili so, da so najbolj znani po jagnjetini pa tudi divjačini, zato smo se tega v večini lotili tudi mi.

Ocvrt jagenjček in domači krompirjevi kroketi

Ocvrti jagenjček je bil malce presuh, verjetno bi bil boljši pečen s krompirjem, izjemna spremljava so bili ocvrtki in radič z ostrim jabolčnim kisom in bučnim oljem iz Frama. Če imate možnost izbirati, ni dvoma, najboljši izbor večera je bil jelen v brusnični omaki z gorčičnimi semeni in rožmarinom, sladko-pikantni povezavi.

Jelen v brusnični omaki

Pri sladicah so lahko ponosni na povsem klasične palačinke, ki jih nadevajo z mešano marmelado (tri evre). Na svojem mestu so seveda tudi najbolj znana furlanska sladica tiramisu, ki ga Pri mlinu pripravijo z lešniki, in, jasno, nasitni orehovi štruklji. Ste se preveč najedli? Dobro, potem pa še en brinjevec za na pot.

Lešnikov tiramisu

Ponudba

Gostilna Pri mlinu je klasična kraška oštarija, ki je odprta samo konec tedna, a takrat pozno v noč. Vsaj za nedelje in sobote priporočamo rezervacijo, če hočete jesti njihov pršut, množico testenin, divjačino ali jagenjčka. Seveda, imajo tudi za nedeljo zapovedane ocvrte zrezke in govejo juho pa tudi orehove štruklje in tiramisu.

Vina

Kot je v navadi v takšnih gostilnah, vinska karta ni na prvem mestu ponudbe. Pa vendar. Na kozarec so na voljo vsa nujna kraška in vipavska vina, za tiste, ki si želijo buteljke, pa imajo srebrno penino in vsaj pol ducata vin iz največje briške kleti. Za tistega, ki ne šofira, se najde tudi kaka močnejša žganica.

Cene

Natančno ni mogoče izračunati, koliko vas bo stal obisk v Dolenji vasi. A če gledamo najcenejše možnosti: goveja juha je tri evre, dunajski osem evrov, priloge tri evre in palačinke z orehi pet evrov. Manj kot 20 evrov, seveda brez pijače.


Članek je bil prvotno objavljen v Nedeljskem dnevniku. Več zapisov iz rubrike Po domače najdete tukaj.