Loading...

Vino meseca: Bagueri zero

Bagueri zero iz Kleti Brda je penina brez dodanega odpremnega likerja in velja za eno najbolj dovršenih pri nas.

Gre za še eno poslastico iz linije Bagueri, ki so jo v Kleti Brda poimenovali po zadnjem lastniku gradu v Dobrovem, diplomatu španskega rodu Silveriju de Baguerju, ki je bil znan kot velik vinski poznavalec in inovator. Ta penina je namenjena predvsem tistim, ki imajo radi šampanjski slog mehurčkov in ne marajo preveč sladkobnega okusa penečega prestiža. Bagueri zero je odkrita in elementarna penina, pridelana po klasični metodi, ki izraža vse, kar imajo povedati grozdje, zemlja in teritorij Goriških brd.

Značilnosti:

  • stil vina: penina (60 % chardonnayja, 20 % modrega pinota, 20 % rebule)
  • država: Slovenija
  • regija: Goriška brda
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 12,5 %

Vinogradi sort chardonnay, modri pinot in rebula, ki sestavljajo to penino, ležijo na gričkih v okolici vasi Kozana, Vedrijan, Cerovo in Vipolže. Trgatev poteka ročno, mošt fermentira v jeklenih posodah, sekundarna fermentacija poteka v steklenicah, vino pa nato na kvasovkah zori vsaj 48 mesecev, preden ga degoržirajo.

Dodatna posebnost in čar te penine je v tem, da ji ne dodajo odpremnega likerja in sladkorja, tako da se prepletanje svežine zazna že na prvi pogled, drobni in subtilni mehurčki so živahni in energični. Kot pravi stroka, je v penini mogoče zaznati kompleksno in zapeljivo aromo suhega sadja s kančkom kruhove skorje ter poudarjeno svežino citrusov.

Nagrade:

  • zlata medalja na Mondial des Vins Extrêmes – Italija 2022

Ujemanje s hrano:

  • penina Bagueri zero se bo najbolje odrezala kot aperitiv v kombinaciji s sušijem ali rakci

Cena:

14,71 €, na prodaj v vseh prodajalnah Kleti Brda, v spletni vinoteki klet-brda.si ter pri bolje založenih trgovcih, v vinotekah in spletnih trgovinah.