Loading...

Vino meseca: Burnum cuvée rdeči 2018

Bogata rdeča zvrst s kamnitih terenov pri Kninu.

Vinogradi zadruge Vrbničko selo se razprostirajo na šestih hektarjih povsem kamnitega gričevja nedaleč od Knina. Ime vina in vinske hiše Burnum izhaja iz imena za rimski vojaški tabor, ki so ga v teh krajih postavili v drugi polovici 1. stoletja našega štetja, štel pa je 25 tisoč vojakov, ki so na področju današnjih vinogradov nekoč vandrali, se vojskovali in se krepčali z vinom. Danes tod negujejo trte zadružniki pod vodstvom Nikole Damjanića, med tistimi bolj prepoznavnimi obrazi zadruge je tudi Rade Šerbedžija, ki je imel čast zasaditi prvo trto v novem vinogradu leta 2014, pri konceptu zasaditve vinogradov in tehnologiji pridelave pa so Burnumu pomagali v največji slovenski zadružni kleti, Kleti Brda.

Značilnosti:

  • stil vina: rdeča zvrst (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, babić)
  • država: Hrvaška
  • regija: Kninsko vinogorje
  • volumen: 0,75 l
  • stopnja alkohola: 14 %

Burnum cuvée rdeči je vino iz vinogradov kninske pokrajine, ki jih odlikuje mešanica kontinentalnega in sredozemskega vpliva, zato na barvi in okusu odseva moč vetra in sonca, ki ju je v teh krajih v izobilju. V vinu se odražajo tako trdi pogoji rasti trte kot strogo ekološka pridelava – na posamezni trti pridelajo zgolj med pol kilograma in 70 dekagrami grozdja. Vino se dve leti krepi v hrastovih sodih, zato ni nič čudnega, da gre, kot pravi stroka, za suho vino bogatega okusa z lepo zaokroženimi tanini, okus v ustih pa spominja na zrele borovnice, sladki koren, višnjo s čokoladnimi toni, vaniljo, karamelo in poper.   

Ujemanje s hrano:

  • idealna kombinacija k rdečemu mesu, pršutu in zorjenim sirom

Cena:

  • 14,03 evra v spletni vinoteki Balkanika (14,03 eur), na voljo tudi v gostilnah in restavracijah Rožmarin (Maribor) in As, Portal, Raubar ter Vinka v Ljubljani