Časi so težki in tudi zato se ljudstvo vse bolj zateka k domačim gostilnam. Saj veste, kako razmišljamo. Radi se dobro najemo in še raje za to ne plačamo veliko.
Odkar v središču Ljubljane za bograč plačamo 19, za burgerje pa 20 evrov, se ljudstvo želi odpočiti v okolici mesta, kjer so cene vsaj nekaj malega nižje kot v samem turističnem epicentru Slovenije. In temu služi tokratni izbor – klasične gostilne zunaj mesta, ki so najbolj aktualne ob koncu tedna, vedno bolj pa tudi ob delovnikih. Cene obilnega obeda v omenjenih gostilnah se gibljejo okoli 30 evrov na osebo ali še nižje, je pa treba paziti, da se gost ne zaleti v kakšne prestižne mesnine ali draga vina.
Gostilna Kirn (Jezero)
Gostilna na Ljubljanskem barju, ki je v svoji dolgi zgodovini gostila največje zvezde, se ne spreminja veliko. Odprti so le ob koncu tedna, druge dni le ob rezervacijah, še vedno pa ponujajo domače sezonske jedi izpod rok izvrstne domače kuharice. Jedi imajo korenine v prestižni ljubljanski kuhinji, v vinski kleti pa je vedno najti kakšen biser. Odprto tudi ob nedeljah.
Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)
Domača gostilna, ki letos slavi 90 let, ne spreminja svojega koncepta, kljub temu pa ob znani ponudbi skoraj vedno poskrbi še za kakšen preobrat, naj gre za pašteto kot sladico, za srečanje dveh juh ali arhivsko vino. Vinska karta je vezana predvsem na dnevno ponudbo vin na kozarec, a ni dvomiti, da je v kleti in po hladilnikih eden boljših vinskih izborov v okolici. Največ je seveda primorskih in štajerskih favoritov, najde pa se tudi kak šampanjec in nekaj tujih vin.
Gostilna Zgornji Kirn (Kamnik pod Krimom)
Bratranec Spodnjega Kirna, nekaj kilometrov proti Krimu na levo iz Preserij, kuha nekaj enostavneje kot sorodnik, pa tudi v vinski kleti so bolj klasična vina kot spodaj pri Jezeru. Pod Krimom so neprekosljivi mojstri mesnih jedi, dobro uležani biftki, zrezki in pečenke so njihovo orožje, prej pa pršut z melono, izvrstna goveja juha in – ne pozabimo – steklenica dobrega primorskega vina. Odprto ob nedeljah.
Pr’ Končovc (Javornik)
Turistična kmetija pod Joštom je domača gostilna v pravem pomenu te besede. Od podobnih se razlikuje predvsem po tem, da sicer standardne domače jedi nadgradi s sodobnimi posegi in majhnimi, učinkovitimi idejami. Juha je z mesno rulado, zraven srne je recimo jabolčni pire, h govedini priložijo štruklje z jajčevci, v slivovem sladoledu je slivovka. Imajo vinsko karto in prijazen scenosled šestih jedi. Odprto tudi ob nedeljah.
Slavkov dom – Gostilna Belšak (Golo Brdo)
Na Golem Brdu kuhajo domačo hrano, ki jo razumemo kot klasično nedeljsko hrano ljubljanske okolice. Izredne so juhe, v zadnjem času se znajo potruditi tudi s prestižnimi mesninami, še vedno imajo ne predrago ocvrto piško, zrezke po dunajsko, predvsem pa v gorenjski maniri ponujajo vse vrste štrukljev. Pri Belšaku imajo nekaj izvrstnih vin. Odprto ob nedeljah.
Gostišče Juvan (Domžale)
Gostilna, kjer strežejo praktično samo kosila, se izkaže z mojstrsko kuhinjo. Sledijo tradicionalnim receptom gostiln, ki so zrasle v okolici Ljubljane, a je treba poudariti, da je prav vsaka jed na visoki ravni, pa naj gre za juhe, mesnine ali sladice. Tudi vinska karta je za takšen tip lokala solidna, na svojem mestu je nekaj znanih primorskih mojstrov, kot so Jakončič, Batič in Kristančič. Odprto tudi ob nedeljah.
Gostilna pri Boštjanu (Križna Gora)
Prijazna gostilna v hribih nad Škofjo Loko, ki jo za ne predraga kosila izkoriščajo pohodniki, izletniki, športniki in tradicionalno tudi romarji. Na prvi pogled je ponudba podobna kot v sorodnih domačih gostilnah, a podroben pregled pokaže, da imajo nekaj velikih presežkov. Bobe, flancate, gratinirane palačinke, ajdovo kašo, polnjene telečje prsi, mleto pečenko in fazanovo pašteto s pistacijo. Na voljo je šest, sedem odprtih vin iz vseh treh slovenskih
vinskih pokrajin. Odprto tudi ob nedeljah.
Gostišče Pekel (Borovnica)
V krajih, kamor radi zaidejo tako izletniki kot medvedi, so ponosni na svoje postrvi, ki pa jim za spremembo okusov dodajo še kakšno specialiteto, od potočnih rakov in prestižnih mesnin do simpatičnih sladic. Imajo morda najbolj nenavadno vinsko karto pri nas. Po eni strani strežejo sijajna čilska vina po resnično spodobnih cenah, po drugi strani pa lahko dobite tudi cviček ali mešano štajersko za evro ali dva na kozarec. Odprto ob nedeljah.
Gostilna pr’ Kopač (Brezovica)
Na Brezovici in v njeni okolici je največ gostiln na kvadratni meter, a se kljub številnim možnostim večina gostov še vedno najraje ustavi pri Kopaču. Zaradi tradicionalne, ne predrage hrane, goveje juhe, bolj ali manj ocvrtega mesa, zavitkov in podobnega. Redko izpostavljajo novosti, a se držijo sezonskih zapovedi in imajo vse boljšo vinsko ponudbo.
Izletniška kmetija Kuren (Stara Vrhnika)
Kmetija v smeri Zaplane je kronično razprodana. Predvsem zato, ker ponujajo dobro pripravljene domače jedi, ki niso predrage. Pravijo, da jih najbolj veseli, ko gostje pravijo: “Dober dan, isto kot zadnjič!” To pomeni krače in krompir, špinačo s sirom, rebra in telečji vrat. Imajo simpatično kmečko peč, nepretresljivo vinsko ponudbo ter marsikaj dodatnega, med drugim organizirajo tudi plovbo po Ljubljanici. Odprto tudi ob nedeljah.
Preberite še: