Loading...

Šampanjci in surovo morje v Javorniku

V gostilni Javornik pri Šentrupertu so gostili degustacijo predvsem surovih morskih jedi in vrhunskih šampanjcev. 

V Rakovniku pri Šentrupertu je vse aktivnejša temeljito prenovljena tradicionalna gostilna Javornik, ob različnih prireditvah se lotevajo ne predragih in obilnih nedeljskih kosilih (28 evrov na osebo), pretekli konec tedna pa so množični publiki pokazali, da se tudi v krajih, ki niso ravno na naši morski obali, včasih prileže prestižna morska hrana v spremstvu šampanjcev.

Ambiciozni domači kuhar Jan Pevec je v šestih hodih ponudil prestižne sestavine, naprej ostrigo z limono, dondolo s pečeno papriko in srčanko z algami. Sledili so jakobinka s tartufi, mini jadranskimi lignji in avokadom, v tretji etapi je bil morski ježek, v četrti pa rdeči gamberi, tart jastoga z mangom in korenčkom ter škamp. V petem delu je bil sladek tunin tart z medom, limono in šparglji, gofovim karpačom in inčunom, končali so z dimljeno mečarico in zorjeno tuno, za posladek pa so postregli ribjo juho. Ob vsem tem so na mizo postavili čebulni, koruzni in kruh s semeni pekarne Grebenc ter seveda dobro znani hišni kruh s sezamom iz krušne peči.

Prvi kuhar Javornika Jan Pevec in prvi mož Evina Gašper Čarman

Jedem so priključili pod ducata šampanjcev, ki jih trgu ponuja ljubljanska vinoteka Evino. Njen lastnik Gašper Čarman, ki je bil pri Javorniku tudi v vlogi vinskega vodiča, je naprej predlagal enostavno verzijo šampanjca Serge Mathieu, sledili so Charles Heidsieck brut, Delamotte blanc de blanc, v finalu pa je Čarman najprej odprl Pol Roger vintage 2018 ter nato v finalu prestižni in tudi malce legendarni cuvee Sir Winston Churchill 2015.

Foto: Vid Brezočnik