Loading...

Domačija Javornik: postrvi in divjačina na idiličnem bregu Krke

Nedaleč od izvira Krke stoji na bregu reke, ki je tam še rečica, zelo lepo urejena gostilna s poudarkom na ponudbi postrvi.

Gostilna, ki poleti na bregu Krke postane prava turistična postojanka s pripadajočimi vodnošportnimi dejavnostmi, ima še vedno romantičen povezovalni mostiček in skoraj pravljično urejen vrt pred hišo. Ob Krki so mize stran od vode le kak meter ali dva. Naravne danosti, ki jih ni mogoče kupiti. Edino, česar ni, so psi, ki na majhnem posestvu niso zaželeni. “Sprejemamo samo gotovino in psički so prepovedani,” so ob rezervaciji povedali po telefonu. In ob takšnih restrikcijah se seveda ne gre čuditi, da je v okolici veliko mačk, a menda so sosedove in se nikogar ne bojijo.

Pri Javorniku že dolgo nismo bili, a spomnili smo se, da so vedno ponujali zelo enostavno hrano, ki je izhajala iz ene osnovne sestavine – postrvi. Iz postrvi, ki so jih znali pripraviti v mnogo oblikah. Drugače ni bilo niti tokrat, čeprav so ponudbo malce razširili, kar je bilo opaziti tudi pri vinski kapljici, kjer je v glavni vlogi furlanski vinar in nekdanji zlati kanuist Daniele Molmenti.

Na tabli so navedeni še Mavrič, Krapež in Korenika, naša odprava pa je začela s kozarcema suhega Molmentijevega penečega se roséja (štiri evre) in sveže hišne malvazije iz istrske vinske kleti Korenika (1,8 evra). Pozneje smo spili steklenico solidnega Molmentijevega friulana, nekdanjega furlanskega tokaja, za konkretnih 25 evrov in pri divjačini kozarec Krapeževega osnovnega merlota za šest evrov.

Vinska ponudba torej ni na ravni največjih, a se najde za vsakogar nekaj, pa tudi cene niso zelo visoke. Hkrati so se pri vinu resno oddaljili od lokalov, kjer še vedno poznajo le kozarec belega ali rdečega. Podobno silijo med najboljše tudi s pozdravom iz kuhinje, dobili smo kruh s čebulo, na njem pečen paradižnik in lardo divjega prašiča. Okus, ki je nekako celo presegal prvo klasiko, krožnik treh postrvjih namazov (13 evrov).

Tris postrvjih namazov

Eden je iz kuhane, drugi iz dimljene, tretji pa iz obeh z dodatkom zelišč. Pridenejo jim zmehčano maslo s črno soljo, nastrgano redkvico in pečen češnjev paradižnik. Raj za ljubitelje paštet, enako kot pozdrava iz kuhinje se ne bi branili repeteja. In podobno se je zdelo premalo še ene hladne jedi, skute z bučnim oljem s popečeno panceto in z rahlo pikantnim pršutom divjega prašiča. Za 13 evrov bi nam lahko privoščili še en grižljaj.

Pršut divjega prašiča in skuta z bučnim oljem

V vsakem primeru sijajen, slasten uvod, v katerem lahko dobite tudi dimljeno postrv in polnjene bučkine cvetove. Tudi nadaljevanje je bilo vsaj zanimivo, če ne kar izvrstno. Tako likovno kot z idejami pri pripravi je bila pravi presežek hladna kumarična juha.

Z vrha še najbolj podobna študiji kakšnega abstraktnega ruskega slikarja je v gosti kombinaciji kisle smetane in grškega jogurta skrivala na kocke narezane kumare, orehe in serijo nežnih začimb. Podobno velika je bila porcija vroče zelenjavne juhe. Skuhali so bučkino s pinjolami, čeprav je šlo bolj za nekakšno enolončnico. Juhe so po šest evrov.

Hladna kumarična juha

Naj ponovimo, predjedi, vključno s pozdravom, so bile izvrstne, okusi so bili domači in prijazni, lahko bi jih jedli v nedogled. Pri glavnih jedeh pa smo bili manj zadovoljni.

Ponudijo file postrvi s koromačem, celo postrv, panirano s koruzno moko, in srno. Fileja postrvi, ki stane 22 evrov, res ni bilo veliko. Poleg tega bi v hiši, kjer ob sijajnem pogledu na Krko in druge naravne danosti že leta prodajajo predvsem postrvi, pričakovali kaj več kot generičen košček ribe. Dobro, morda so imeli slab dan, konec koncev je bil že mehak file srne s polento, stročjim fižolom in cvetačo (27 evrov) na veliko višji ravni. Pa še veliko mešano solato so prijazno in všteto v ceno prinesli zraven.

File postrvi s koromačem in pirejem
FIle srne s stročjim fižolom in polento

Kaj pa sladice? Solidna je bila skutna pita z borovnicami, zunajserijska pa pita z breskvami in jabolki. Kavno-čokoladno kremo in hišne sorbete smo preskočili, smo se pa prijavili za eno od naštetih žganic. Izkazalo se je, da je bil smrekovček pravzaprav nadaljevanje opusa sladic, tako sladkega in očitno ne ravno zelo alkoholnega ne dobite povsod. 

Breskovo-jabolčna pita

Povzetek

Že kar legendarna postojanka v naselju Krka na bregu istoimenske reke se je proslavila z jedmi, povezanimi z reko, in idiličnim zelenim vrtom. V zadnjem času ponudbo hrane širijo in izboljšujejo, izvrstne so paštete, divjačina in v našem primeru tudi juhe.

Vinska ponudba je zelo povezana s furlansko vinsko kletjo Molmenti, tudi druga vina so iz Primorske, čeprav smo prepričani, da bi na svojem teritoriju ob primorskih Mavriču, Krapežu ali Koreniki našli kašnega dolenjskega vinarja.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 5/5

Domačija Javornik

Krka 27, 1301 Krka

Telefon: 031 739 771