Na prvo poletno soboto bo na nabrežju pri Pogačarjevem trgu v Ljubljani festival slovenskih ciderjev in sirov.
Kot pravijo organizatorji, gre za nadgradnjo lanskega prvega festivala ciderjev, na katerem so se slovenski proizvajalci prvič uspešno predstavili širši javnosti s svojimi fermentiranimi pijačami iz jabolk. Med ponudniki bodo letos Pivomat, Malner cider, Repovž, Medikart, Karlovček, Kmetija Matic, Slodar ter NORD s francoskimi ciderji. Na festivalu se bodo predstavili tudi unikatni siri Golden Ring Cheese, ovčarska kmetija Urban in siri s suho zorjeno govedino Gorenc Delikatessen.
Od jabolčnika do ciderja
Jabolčnik je še ena od mnogih dobrot, ki so v letih utonile v pozabo, danes pa ponovno pridobivajo veljavo. Pri nas so ga po posameznih regijah poznali pod različnimi imeni kot so mošt, tolkec, tokovc, bunkovc, žvižgovc, in se je nekoč pil praktično povsod po Sloveniji, celo tam, kjer so imeli vinsko trto, potem pa je pridelava praktično povsem poniknila in se zreducirala na posamezne kmetije, pa še tam so ga bolj ko ne popili sami. V novi kulinarični eri se jabolčnik vrača na sceno, le da se ga je tudi pri nas oprijelo mednarodno ime – cider.