Loading...

Kakšna bo v Brdih letošnja letina?

Podnebne spremembe z ekstremnimi vremenskimi pojavi so nova realnost, s katero se vinogradniki soočajo že nekaj let. Zadružniki Kleti Brda letos zaradi zahtevnih vremenskih razmer beležijo najnižji pridelek v zadnjih 30 letih. Kljub manjšim količinam pa je kakovost odlična.

Vinogradniške družine Kleti Brda bodo letos skupno pridelale dobrih 40 odstotkov manj od pričakovanega pridelka in tretjino manj od povprečja zadnjih treh let. Manjši pridelek je posledica spomladanske pozebe, neugodnega vremena ob cvetenju, julijske toče, suše in visokih temperatur.

Manj pridelka po trti in suho vreme v času zorenja pa je rezultiralo v odlični kakovosti grozdja. Praktično ves pridelek dosega najvišje standarde kakovosti.

Med sortami še posebej izstopata sivi pinot in tokaj, pri katerih se kaže izrazita sortna aromatika. Sivi pinot je že v letniku 2023 izstopal s svojo svežino in izrazito aromatiko, Klet Brda pa je s sivim pinotom Quercus letnik 2023 na Decanter World Wine Awards osvojila 95 točk in eno izmed petih slovenskih zlatih medalj.

Preberite: Klet Brda osvojila največ Decanterjevih medalj

V izrednih vremenskih razmerah se je tudi letos po pridelku najbolj izkazala rebula in s tem potrdila svoj primat v Brdih, sicer pa si v Kleti Brda veliko obetajo tudi od rdečih sort, saj so zahvaljujoč drobnejšim jagodam dosegle popolno taninsko zrelost, visoke sladkorne stopnje, obarvanost in značilno sortno aromatiko.