Loading...

Eden najboljših šampanjcev na svetu na dvorcu Zemono

Tomaž Kavčič je v dvorani dvorca Zemono postregel sedemhodni meni, v katerem je vsako jed obogatil z drugim užitnim cvetom, na krožnikih pa tradicijo in lokalnost povezal z vrhunskim šampanjcem Krug.

Kuharski mojster Tomaž Kavčič je s svojo Gostilno pri Lojzetu že drugo leto zapored kot edini v regiji izbran v imenitno družbo ambasad šampanjca Krug. V to družbo se uvrstijo le tiste restavracije, hoteli in bari, ki svoje goste navdušujejo z nepozabno kulinariko ob spremljavi šampanjcev Krug, vsako leto pa sodelujejo v pripravi posebne večerje, posvečene eni sami sestavini, ki jo predstavijo kot najboljšo spremljavo šampanjcev Krug Grande Cuvée ali Krug Rosé.

Tradicija enotne sestavine se je začela leta 2015, ko je Krug povabil kuharske mojstre po svetu, da so pričeli reinterpretirati preproste, vsakodnevne sestavine, kot so krompir, riž, čebula, jajce in limona. Letos so izbrali cvet, ki pooseblja svežino, krhkost in energijo, kar se odlično dopolnjuje z edinstveno mehkobo in kompleksnostjo šampanjcev Krug.

Večer je vodil Ted Lelekas, eden izmed sto ključnih vinskih vplivnežev na svetu, ki je goste popeljal skozi vsak hod in podrobno predstavil izbrane šampanjce. Večer se je začel z neba, ko so obudili že slavno jed, ki je v Cukrarni navdušila Marino Abramovićkajvar, postrežen v kozarčkih, ki so viseli iz stropa Zemona. Prvi grižljaj je združil lokalne okuse Vipavske doline – postregli so kroglico iz mladega vipavskega sira, marinirane sardele in dve vrsti staranega oljčnega olja, ki se je izvrstno ujel z bogatim okusom Krug Grande Cuvée 172ème Édition, izbranega šampanjca, ki združuje 146 vin iz 11 različnih let.

Nadaljevali so z rostbifom, polnjenim s sezonsko zelenjavo, in sveže pečenim domačim kruhom s hrenovim premazom, ki je že dolgoletna tradicija Gostilne pri Lojzetu. Ob postrvi iz Vipavske doline so postregli Krug Rosé 27ème Édition, katerega kompleksna sestava je dodala svežino in eleganco tej jedi. Na krožnikih so jesenske barve zaživele s svežim belim tartufom, zobatcem, prekritim s 24-karatnim zlatom, in zelenjavnimi redukcijami, da je Kavčič na krožnike preslikal čudovite barve okolice. Kot poklon Krugu je pri sladici serviral grozdje – polenti, kuhani v soku rdečega grozdja, je dodal med, želatino iz grozdja in sorbet iz jabolka ter tako francosko hišo šampanjcev navdušil z okusi Slovenije.

“Da za hišo Krug kuham doma, si štejem v posebno čast,” je ob večerji povedal Kavčič, “veliko dajo na spoštovanje in ohranjanje okolice ter samooskrbo, to pravo smer pa dokazuje njihova več kot stoletna tradicija. Tudi sam rad hodim po poti, ki jo oblikujejo pravila in tradicija.”

Foto: Nejc Pernek/Žiga Intihar