Na letališču Amerigo Vespucci v Firencah bodo odprli nov terminal. Ta bo na strehi imel vinograd, grozdje bodo ožemali kar v letaliških prostorih, tam pa bo tudi sodobna klet.
Nov letališki terminal z vinogradom na strehi, ki naj bi odprli do konca leta 2026, je zasnoval svetovno znani biro arhitekta Rafaela Viñolyja. Kot so povedali projektanti, želijo potnikom omogočiti tako pogled na vinograd kot spoznavanje procesa pridelave in zorenja vina.
Vzdrževanje in upravljanje vinograda ter kleti bodo zaupali eni od vodilnih toskanskih kleti, ime pa je zaenkrat še skrivnost. “Osebno upam, da bo to ena od uglednih toskanskih vinskih družin,” je za revijo Decanter povedal Rafael Viñoly. Tudi izbor sort v vinogradu še ni jasen, zagotovo pa bo odražal bogato dediščino toskanskega vinogradništva.
Začetek temeljnih del za nov terminal je načrtovan še letos. Ko bo večina projekta – vključno z zeleno streho – dokončana leta 2026, se bodo Firence ponašale s prvim vinogradniškim letališčem na svetu.
Foto: Rafael Viñoly Architects