Vipavski kuharski mojster Tomaž Kavčič je Marini Abramović, eni najslavnejših sodobnih umetnic na svetu, ob njenem obisku v ljubljanski Cukrarni pripravil večerjo in jo navdušil s prav posebno kreacijo.
V ljubljanski Cukrarni bo konec novembra prihodnje leto pričela gostovati razstava Marine Abramović ART VITAL, ki obsega njeno skupno delo in življenje z umetnikom Ulayjem. Slavna umetnica je zato nedavno tudi obiskala Cukrarno, kjer so jih pripravili posebno večerjo pod taktirko kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča z dvorca Zemono.
Kavčič se je Marini, njenemu življenjskemu dosjeju in njej kot ikoni sodobne umetnosti podrobno posvetil ter s svojo kuhinjo spektakla pričaral nepozaben večer. Med večerjo je umetnica navdušeno izjavila, da je bila to njena najboljša večerja.
“Marina Abramović je neverjetno pristna in resnično močna ženska. Njena prisotnost v vsakem trenutku napolni prostor – ne le z umetnostjo, temveč z energijo, močno prezenco, ki jo prinaša. V čast mi je bilo ustvariti večerjo, kjer sem želel, da bi pogrinjki vsaj malo odražali to moč, iskrenost in globino, ki jo prinaša v vse, kar počne,” je o srečanju z Marino Abramović povedal Tomaž Kavčič.
Kavčič je v posebnem jedilniku želel prikazati raznolikost, ki jo tudi Marina kaže v svoji umetnosti, njej ljube jesenske barve in sezonskost, ki ji je še posebej blizu. Najprej je postregel z ocvirki, ki jih Marina obožuje. Ti so viseli s sušilca za perilo, na eni strani lesene, na drugi bolj moderne ščipalke z ocvirki. Zaviti so bili v posebno folijo, ki je spominjala na sladkarije iz časa Jugoslavije, njenega otroštva, ki ga je preživela v Beogradu. Marina naj bi od nekdaj uživala v ocvirkih, zato ga je prosila za nekaj dodatnih zvitkov, da jih je lahko okušala tekom večera. Ko so vstopili v drug prostor, kjer je bila postavljena miza za 40 oseb, so iz neba viseli kozarčki z ajvarjem in kremo iz slovenskega mladega sira, vrh kozarčka pa je pokrival kaviar iz ajvarja. Marina obožuje ajvar. Takrat je Tomažu navdušeno rekla: “prvič jem z neba“, prav tako pa sta se tako imenovani “kajvar” odločila skupaj postaviti na trgovske police.
Kavčič ni navdušil le nad poznavanjem Marine, njenega življenjepisa in umetnosti, saj je sam njen velik oboževalec, navdušil je predvsem tudi s tem, kako podrobno in zavzeto načrtuje vse, česar se loti. Njej ljube jesenske barve je vkomponiral v več hodov. Pri glavni jedi, kjer je goveje ličnice 13 ur kuhal na zmerni temperaturi, je jesenske barve na krožnik prenesel z redukcijo zelenjave. Pri eni od jedi je pred prisotne položil list vinske trte, nato pa odprl kozarec za vlaganje, kjer je goste navdušil s prijetnim vonjem po svežem belem tartufu.
Ker Marina Abramović ne pije alkohola, je Kavčič iz svojega vrhunskega gina Monologue, ki je sledil takoj po sladici s kakijem, kostanjem in kozarcem mošta, na žlici prekuhal gin, da je ostal le njegov brezalkoholen ekstrakt in ji tako vseeno lahko postregel eno od svojih najznamenitejših mojstrovin Gin na žlici, kjer za spektakel poskrbi čarobna megla.
Foto: Blaž Gutman/MGML