Loading...

Rebula je dobila svoj kozarec

Italesse, znani in vse bolj priljubljen proizvajalec kozarcev iz naše soseščine, je razvil vinski kozarec, posebej prilagojen za uživanje v rebuli.

Tako kot so pri podjetju Riedl znani po oblikovanju in izdelavi kozarcev za skoraj vsako vrsto vina, naj bo to rizling, sauvignon, cabernet sauvignon, chardonnay ali šampanjci, so se za takšne mikroprilagoditve odločili tudi pri znani italijanski blagovni znamki steklovine Italesse, ki domuje v Miljah onkraj slovenske meje.

Če je pri razvoju Riedlovega kozarca za malvazijo sodeloval umaški vinar Moreno Coronica, pa je pri razvoju Italessejevega vinskega keliha sodelovala kar cela falanga zamejskih vinarjev, zbrana pod okriljem Združenja proizvajalcev rebule z Oslavja. Predsednik združenja proizvajalcev rebule z Oslavja Saša Radikon (poleg kmetije Radikon sestavljajo združenje še vinske hiše Dario Prinčič, Fiegl, Gravner, Il Carpino, La Castellada in Primosic) je pojasnil, da so pred petnajstimi leti vinarji združili moči za promocijo rebule in Oslavja nasploh, tokrat pa so zbrali, da še nadgradijo zgodbo širjenja dobrega glasu o rebuli s pomočjo kozarca.

Za razliko od na primer kozarca za malvazijo, ki je namenjen pitju svežih različic, je Italessejev kozarec za rebulo funkcionalno prilagojen uživanju macerirane rebule. Kot so poudarili ob predstavitvi, se vinarji nenehno trudijo, da je vino čim boljše in zato negujejo zemljo, crkljajo trto, pazljivo skrbijo za vino v kleti, kar so prepoznali tudi pri Italesseju in jim zato pomagajo, da vse značilnosti njihovih vin pridejo čim bolj do izraza.

Kot je pojasnil Paolo Lauria, odgovoren za projekt pri Italesseju, so začeli s kozarcem za vino vermentino s Sardinije, potem za brunello iz Montalcina, za barolo in sedaj, po enoletnih raziskavah, primerjavah in poskusih so svetu predstavili še kozarec za rebulo, ki so ga poimenovali T-made 95 Oslavia.

Foto: Italesse